Банкеръ Weekly

Съдби

Предприемач остави клиентите си без 145 млн. долара

Джералд Котън

Представители на най-голямата канадска борса за криптовалути Quadriga заявиха, че не могат да възстановят достъпа до цифрови активи за 145 млн. долара, след като 30-годишният Джералд Котън, генерален директор и съосновател на компанията почина.

Много от цифровите валути, съхранявани в Quadriga, се намират в автономен режим по сметки, известни като "студени портфейли", което е ефективен начин за защитата им от хакери. Изглежда, че Котън е бил единственият, който е имал достъп до тях. За това свидетелстват съдебните документи, публикувани онлайн на сайта за криптовалути CoinDesk, на които се позовават канадските медии. 

Този необичаен случай отново постави на дневен ред въпроса за рисковете, с които се сблъскват инвеститорите, влагайки активи в слабо регулиран отрасъл. Смъртта на Котън вкара Quadriga в криза и я принуди отчаяно да се опитва да си върне над 100-те хил. потребители, както и да подаде иск за защита от кредиторите във Върховния съд на Нова Скотия.

"През последните няколко седмици работихме много върху решението на проблема с ликвидността, което включва и опити да намерим и обезопасим нашите твърде значителни резерви от криптовалути, съхранявани в студени портфейли - се казва в изявление, публикувано на сайта на Quadriga. - За съжаление тези усилия не се увенчаха с успех."

Вдовицата на Котън - Дженифър Робъртсън, обясни, че лаптопът, който мъжът й е използвал за обмяна на валути, е блокиран. "Не зная паролата или ключа за възстановяване - обясни тя. - Въпреки многобройните и упорити търсения, не успях да ги открия записани някъде."

Компанията е наела технически експерти, които се опитват да "разбият" компютъра на Котън и други устройства, за да намерят липсващите данни, но Робъртсън ги предупреди, че в края на краищата част от тях "може да бъдат загубени". Според нея  Quadriga дължи и около 70 млн. канадски долара (53 млн. щ. долара) в брой, които не може да върне  заради трудности с достъпа до средствата чрез традиционната банкова система.

Въпреки че случаят е необичаен, той не е първият. Криптовалутната индустрия и по-рано е имала проблеми със сигурността. През последните няколко години хакерите откраднаха различни видове цифрова валута на стойност стотици милиони долари.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във