Банкеръ Weekly

Съдби

ПРАЗНИКЪТ НА НЕПОСЛУШНИТЕ

Докато обществеността на Естония очакваше от президента Арнолд Рюйтел да реши дали ще се кандидатира за втори мандат, около семейството му избухна шумен политически скандал. Журналисти тиражираха историята за непълнолетните внучки на държавния глава, които често се възползвали от отсъствието му, за да устройват оргии в официалната президентска резиденция - двореца Кадриорг.
Дворцови тайни
Предаването на естонската телевизия Pealtnagija (Очевидец) изсипа неотдавна куп скандални подробности пред зашеметената аудитория. Аномимен свидетел, присъствал на вечеринката, разказа как 15-годишната Хелена и 13-годишната Мария заедно с техни връстници обикаляли из кабинетите, пили ром, ликьор, вино и бира, пушили наргиле, а според него и марихуана. След това шумната компания тръгнала да разглежда двореца.
Децата пили на президентската маса за съвещания, разхождали се върху нея, снимали се пред тоалетната масичка, на която прави прическата си първата дама Ингрид Рюйтел, и в банята, където се къпе самият президент. Впрочем тези фотографии и още много други бяха показани в предаването. Когато и това им се видяло малко, тийнейджърите се качили на покрива на двореца. Там те продължили алкохолните изстъпления, хвърляли фасове и дори уринирали в непосредствена близост с националния флаг.
Основната загадка в цялата история е къде е била през цялото това време охраната. Твърди се, че в самия разгар на вечеринката в нея са участвали до 50 тийнейджъри. Отначало децата влезли в двореца с помощта на внучките на президента, а след това си отваряли едно на друго. По такъв начин кодът на вратите на президентската резиденция станал известен на почти всички участници в забавлението. Никой обаче не спрял подрастващите дори тогава, когато според думите на очевидеца те нахлули в официалните помещения, където имали свободен достъп до документите. На всичко отгоре, по информация на журналистите, тази оргия далеч не е единствената.
Прессекретарят на държавния глава Еро Раун даде разяснения веднага след излъчването на скандалното предаване, като заяви, че дори да е имало вечеринка (което е трудно да се отрича след показаните снимки), системата за сигурност на президентския дворец работи и няма никакви причини за съмнение в нейната ефективност. Просто на внучките на Рюйтел, които живеят в резиденцията, било позволено твърде много - включително и достъп до всички помещения.
Семейни тайни
Безотговорните постъпки на разглезени деца на властимащите, които дискредитират близките си в най-неподходящия момент, далеч не са новост в световната политика. Достатъчно е да се припомнят още топлите украински скандали около суперскъпата лека кола на сина на президента Юшченко или около брака на дъщерята на Юлия Тимошенко и британския рокер-сатанист Шон Кар.
Малцина, които притежават голяма власт, имат сили да ограничават наследниците си и време да следят кога прекалената задоволеност започва да им вреди. Обикновено хората прощават греховете на децата, ако родителите им се разкаят по подходящ начин и обещаят да потърсят отговорност на прегрешилите. Точно това направи семейство Рюйтел, което незабавно публикува официалните си извинения.
Малко по-късно на страниците на естонските вестници се разгоря полемика - доколко е етично децата да бъдат намесвани в политическите борби. Мнозина журналисти осъдиха колегите си от телевизионния канал, които извадиха коша с мръсното бельо едва сега, малко преди президентът да реши дали да се кандидатира за втори мандат. Още повече че прословутата оргия в двореца, запечатана на фотографиите, се е състояла на 1 октомври 2005-а. Това поражда основателни съмнения, че информацията е била задържана, за да се използва за недотам честни политически спекулации.
Но ето че изведнъж на друг телевизионен канал се взриви поредната журналистическа бомба, макар и далеч по-слаба от първата. Както стана ясно, дъщерята на президента Рюйтел художничката Марис Лейф, е изпратила дъщерите си при дядо им, заради тежкото си материално положение. Изпратих ги там просто за да се хранят, за да не умрат от глад, твърди тя в интервю. Марис обясни, че двамата с мъжа й често не разполагат с достатъчно пари за храна, да не говорим за дрехи на децата. Оказа се, че Марис фактически не общува с баща си и не смее да му поиска пари. Тя твърди, че родителите й винаги са били заети с кариерата си и от дете я оставяли сама да решава проблемите си.
Преди няколко години Арнолд Рюйтел се съгласил да вземе внучките в двореца, но намекнал на Марис, че не бива да идва там без покана. Сега тя вижда дъщерите си само по време на семейни празници. Те никога не говорели за живота си в резиденцията, просто казвали, че всичко е наред. Художничката предполага, че децата са оставени да се оправят сами, така както навремето се е случило с майка им.
Ако се вярва на Марис Лейф, излиза, че внучките на президента Рюйтел едва ли могат да бъдат причислени към т. нар. златна младеж. По-скоро те приличат на изоставени и озлобени деца, които нарочно развалят любимите вещи на родителите си, за да им отмъстят и да привлекат по някакъв начин вниманието им към себе си. Още повече че момичетата се намират във възраст, когато трудно контролират емоциите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във