Банкеръ Weekly

Съдби

ПОТОМЦИТЕ НА СТАЙНБЕК БЕРАТ ГРОЗДОВЕТЕ НА ГНЕВА

Джон Стайнбек, който посвети голяма част от творчеството си на изследването на семейните ценности, днес вероятно би могъл да създаде още един шедьовър от отношенията между собствените му наследници. Трийсет и осем години след смъртта на големия писател неговите потомци са въвлечени в привидно безкрайни съдебни битки за авторските права върху книгите му.
Последното развитие по случая дойде на 13 юни, когато нюйоркският окръжен съд присъди правата върху десет от по-ранните произведения на писателя на сина му Томас Стайнбек и внучката му Блейк Смайл. В списъка са някои от най-известните произведения на Стайнбек, включително и За мишките и хората и Гроздовете на гнева. Досега правата бяха собственост на издателство Пенгуин и на наследниците на третата съпруга на Стайнбек, Елейн, за която той се жени през 1950-а, след публикуването на тези творби. Елейн Стайнбек почина през 2003-а, а година по-късно - Томас, който е син на писателя от втората му жена Гуиндълин Конгър, заведе първото дело срещу наследниците й.
Стайнбек-младши и дъщеря му Блейк Смайл получават още правата върху екранизациите на Дългата долина и Червеното пони, досега притежавани от Парамаунт. Съдът обаче отхвърли иска им за филмовите права на Улица консервна и Безпътният автобус, както и настояването да получат 25 млн. долара обезщетение за пропуснати ползи.
Не сме съгласни с много от заключенията на съда и в момента обсъждаме следващите си ходове, заяви обаче Сюзън Колман, адвокат на наследниците на Елейн Стайнбек. От издателството Пенгуин също се подготвят да обжалват присъдата.
Споровете около наследството всъщност започнаха още през 1968-а, защото преди смъртта си Стайнбек не посочи изрично у кого да отидат правата. Те попаднаха под разпореждането на третата му съпруга Елейн. Нейни наследници днес са двете й сестри и дъщеря й от предишен брак Уейвърли Кафага.
Според кръвните потомци на писателя обаче покойната Елейн не им е давала полагаемата им се част от приходите. Томас Стайнбек твърди, че мащехата му дори не го уведомила, че баща му е на смъртно легло, а когато той научил новината от пресата и се върнал от Виетнам, тя отказала да го допусне при Джон.
Макар от смъртта на писателя да изминаха почти четири десетилетия, романите му все още се радват на огромен интерес. Всяка година само в Америка се продават по няколкостотин хиляди копия от Гроздовете на гнева, За мишките и хората и На Изток от рая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във