Банкеръ Weekly

Съдби

ПОТАЙНИЯТ ЕМИЛ И ТЕЛЕВИЗИОННАТА МУ ИМПЕРИЯ

До неотдавна името му бе известно преди всичко на журналистите и на занимаващите се с телевизионен бизнес. В последно време обаче то започна да се изрича все по-често и от хора извън медийния пазар. Преди месец генералният директор на кабелните телевизии Диема +, Диема две, Диема екстра и Диема фемили (под тяхната шапка е и Александра тв) Емил Славчев свика пресконференция, на която се похвали, че Европейското първенство по футбол в Австрия и Швейцария през 2008 г. ще бъде излъчено в българския ефир от неговите програми. Славчев поясни, че е спечелил няколкомесечно наддаване с БНТ и че амбициите му са в бъдеще да се бори и за други свръхрейтингови и скъпи спортни прояви. Диема Вижън е нова и амбициозна компания на българския телевизионен пазар, която инвестира солидни средства в излъчването на важни футболни срещи, написа в официалното прессъобщение за сделката с правата на Евро 2008 за България изпълнителният директор на УЕФА Ларс-Кристер Олсон.
За 44-годишния Емил Славчев дори най-любопитните и опитни новинари трудно събират сигурна информация. Когато в края на 90-те години се появи първата му телевизия Диема плюс, за кариерата му преди това се чу само че преди 10 ноември и в първите години на демокрацията е бил диджей и че в момента зад него и бизнеса му стоят много сериозни хора и много сериозни пари. Наложи се мълвата, че в акционерното дружество Диема вижън, което сега притежава четири телевизии с името Диема, Славчев защитава интересите на добре известния генерал от средите на БСП Любен Гоцев. И че колегата му (и управител на другата фирма акционер в телевизиите - Диема груп) Явор Цаков е човекът на бившия шеф на олимпийския комитет и на Българския футболен съюз Иван Славков. За топлата връзка между Славков и кръга Диема се правеха изводи и по ред косвени белези. Издаваният през 2004-а от Славчев вестник Контрасти бе един от малкото, които открито и доста яростно застанаха на страната на Батето в скандала му с маскираните британски журналисти от Би Би Си. Същевременно телевизиите Диема спокойно излъчваха в програмите си британски мачове точно в часовете, в които според разпоредбите на УЕФА можеше да се показват само двубои от българското футболно първенство.
В момента собственици на Диема вижън са Славчев с 32% и Диема груп с 68 на сто, показва информационната система Дакси. В Диема груп пък съдружници с равни дялове са отново Славчев и регистрираният във Великобритания Нейта холдингс лимитид. През миналата година част от телевизиите Диема премина в ръцете на британската компания Ъпейс медия, собственост на малко познатия дотогава у нас французин Дидие Щосел. Преди това Щосел и Ъпейс медия купиха музикалните телевизии ММ и ММ2. Някои наблюдатели допуснаха, че наистина става дума за инвестиция на чужденец, амбициран да се развива на медийния пазар в страната. Други обаче бяха категорични, че става дума за пари на една от най-големите и вече добре познати местни бизнес структури, която от години притежава радиа, телевизии и издава вестници и която просто е решила да придобие още малко медийна собственост.
Емил Славчев е и председател на една от най-новите асоциации на собствениците на телевизии в България - АБТО, която от създаването си се обяви за организирането на конкурси за нови ефирни телевизии - процес, който трябваше да започне през втората половина на годината, но засега е спрян от Комисията за регулиране на съобщенията.
Славчев не обича медийните изяви. В пресата се появява само когато от това може да има някаква полза - за него, за фирмите му или за споменатата АБТО. Въпреки че е на медийния пазар вече няколко години, едва през 2004-а напусна усамотеното си царство в столичния парк-хотел Москва. Тогава даде интервю, в което обвини собственика на конкурентния канал Би Би Ти Петър Манджуков, че надува необмислено цените на телевизионните права, след като последният неочаквано се включи и спечели наддаването за английската Висша лига. Славчев предупреди, че бясното повишаване на офертите ще доведе до трусове, а не до печалби за инвеститорите. На следващата година Би Би Ти изобщо не се яви за наддаването и Премиършип тържествено се върна там, където бе преди това. Междувременно Славчев успя да сключи договори и да започне да показва срещите от футболните първенства на Франция и Испания, както и да спечели търга за най-голямото тенис състезание на планетата - Уимбълдън. По този начин той концентрира в ефира на телевизиите Диема толкова спорт, че те вече можеха спокойно да бъдат наречени българския еквивалент на британските телевизии Скай.
Въпреки че Емил Славчев се опитва да не влиза много навътре в осветеното от прожекторите публично пространство, някои от постъпките му волю-неволю го изстрелват почти в неговата среда. През пролетта дълго се коментираше как се сдобил с една от най-скъпите коли, които кръстосват софийските улици - британското бижу Астон Мартин, за чиято точна цена може повече да се гадае, отколкото твърдо да се предположи. Легенди се носят и за размера и екстрите на къщата му в подножието на Витоша. И за това как тя вече била почти готова, когато собственикът й си сменил настроението и накарал строителите да я преработят почти от основи. През пролетта Славчев присъства и на откриването на киноцентъра Синеплекс в новия столичен мол срещу хотел Хемус, в който (пак според Дакси) притежава 50 на сто.
Напоследък от прозорците на улица Незабравка, където са студиата на Диема, се чува как Славчев и партньорите му са се прицелили освен в още качествен спорт, и в новинарския телевизионен пояс. Говори се, че шефът събира опитен екип, с помощта на който в близко бъдеще вечерният ефир на телевизиите ще бъде наситен с новини и публицистика. Според някои твърдения амбицията на Емил Славчев била това да стане преди президентските избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във