Банкеръ Weekly

Съдби

ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЕДНА ПИРОВА ПОБЕДА

Само три седмици след конгреса на БФС от крехкия сговор, постигнат за избирането на Борислав Михайлов, не е останало нищо. Събитията от тези седмици недвусмислено потвърдиха онова, което се подозираше още преди конгреса: че целта на обединението е била не толкова успехът на Михайлов, колкото свалянето на Иван Славков, единствения човек, който не зачиташе никакви авторитети в българския футбол. Сега, когато тази цел е вече постигната, вече няма какво да сплотява мнимата доскорошна опозиция. Затова и всяка от фракциите започва да тегли БФС в своя посока, а новоизбраният президент видимо ще е принуден да се задоволи с не твърде престижната роля на марионетка за общо ползване.

Още една такава победа, и с нас е свършено, казал някога дребният епирски владетел Пир, след като разгромил римляните. В смисъл, че победа, постигната на твърде висока цена, не е никаква победа. Нищо чудно скоро и Михайлов да се сети за тази знаменита фраза, когато хората, на които дължи поста си,
започнат да искат отплата за услугите.
Проблемът е, че тези хора са в съвсем различни лагери и опитът да се задоволят едните неминуемо ще бъде тежък удар за другите. А междувременно Боби трябва да мисли и за онази малка, но мощна групичка, която не можа да се ориентира достатъчно добре преди конгреса и докрай остана вярна на Славков. Тази група, предвождана от Гриша Ганчев, сега е изключена от властта, което очевидно не устройва ловешкия бизнесмен. Неслучайно Йордан Лечков намекна, че нашумелите инциденти на мача Литекс - Беласица може да са били инсценирани, за да злепоставят новото ръковдство във футболната централа.
Каквато и да е истината за ловешкия инцидент, той даде удобен повод на Михайлов да започне обещаните чистки в БФС. Засега те се ограничават само до подмяната на състава на съдийската комисия, направена на заседанието на изпълкома в петък (11 ноември).
Нито един от досегашните членове
на комисията, включително и официалният лектор на ФИФА Борислав Александров, не успя да запази мястото си в нея. Вместо това изпълкомът утвърди имената, предложени два дни по-рано от Професионалната футболна лига - Георги Камишев, Йордан Жежов, Ичко Лозев, Йордан Йорданов и Димо Момиров. От списъка бяха извадени само Любчо Славчев и Атанас Узунов, които според едно тълкувание на правилника нямат право да членуват в комисията заради други трудови ангажименти, съответно към ПФЛ и БФС. Засега комисията ще действа без председател - недвусмислено потвърждение, че нито една от фракциите в БФС засега не успява да надделее над другите.
Избраните имена обаче потвърждават и едно друго подозрение: че немалка роля за падането на Славков е изиграл неговият кумец и дългогодишен пръв съюзник Иван Вуцов. Бившият изпълнителен директор на съюза, когото и враговете му признават за най-опитния администратор в българския футбол, държеше с желязна ръка управлението на БФС някъде до 2002 година. След това обаче отношенията му с Батето поохладняха и постепенно Вуцов бе изолиран. Говори се, че именно неговото огромно влияние над провинциалните клубове е осигурило на Михайлов ключовите гласове за успеха срещу Славков. В потвърждение на това поне трима от петимата нови шефове на съдиите
минават за приближени на Сивия кардинал.
Георги Камишев, който по информация на БАНКЕРЪ е и фаворит за председателското място, бе назначен тъкмо от Вуцов през 2001-ва и после подаде оставка едновременно с него година по-късно.
Същевременно в изпълкома има и хора, което попадат сред най-отявлените врагове на Иван Вуцов. Между тях е вицепрезидентът Лечков - първият лидер на опозицията, който подкрепяше Боби Михайлов още преди самият Боби да се реши окончателно за война срещу Батето. Сред тях е също Христо Порточанов, който след отстраняването си от Нафтекс прекара няколко години в сянка, но сега много активно се опитва да се върне във футболната власт. Не е тайна, че Порточанов успя да осигури за Боби почти всички гласове от Бургаския край, както Лечков му гарантира Сливенския. Освен това Вуцов никак не е в добри отношения с Лъчезар Танев, друг от основните покровители на Боби Михайлов.
Изобщо хората от обкръжението на новия футболен шеф повече напомнят глутница вълци, всеки от които тегли плячката към себе си. Засега по нищо не личи кой ще вземе надмощие. Евентуална яснота по въпроса би могъл да даде изборът на нов изпълнителен директор на мястото на излезлия в неплатена отпуска Стефан Капралов. Според вицепрезидента Лечков това ще стане преди Коледа. Уточнихме критериите, по които ще става подборът на кандидатите. Всеки от тях ще се яви на интервю, където ще преценим административния им опит, познанията по чужди езици и компютърна грамотност, обясни Лечков. Според него най-подходящ за поста ще е някой специалист, необвързан досега с големите футболни клубове. Източник от БФС обаче намекна пред БАНКЕРЪ, че всъщност обявеният конкурс е по-скоро за отбиване на номера, защото
мястото вече било нарочено
за един друг бивш съотборник на Боби - Емил Костадинов. Самият Михайлов косвено потвърди това, като призна, че новият директор трябва да съчетава опит и във футбола, и в управлението. Костадинов преди време бе изпълнителен директор на ЦСКА, а освен това е и съдружник в мениджърска агенция. Още при избирането си в Изпълкома Емо обеща да замрази работата си там, но не е ставало въпрос да се откаже от дела си. Костадинов минава и за един от най-успелите бизнесмени сред бившите футболисти. Подобно на Боби Михайлов и Наско Сираков, и той имаше общи фирми с Васил Божков в края на 90-те, а в момента в съдружничество със сина на бившия министър Краус държи сериозна част от маршрутките в София.

СЪДИЙСКИТЕ ШЕФОВЕ
1994-95 Йордан ЖЕЖОВ
1995-98 Борислав АЛЕКСАНДРОВ
1998-99 Никола ДУДИН
1999-01 Стефан ОРМАНДЖИЕВ
2001-02 Георги КАМИШЕВ
2002-03 Атанас УЗУНОВ
2003-05 Васил ЖЕЧЕВ
2005 Димо СТОЙЧЕВСКИ

Facebook logo
Бъдете с нас и във