Банкеръ Weekly

Съдби

ПОСЛЕДНИЯТ СИМВОЛ НА ГДР

Михаел Балак дошъл в Кемниц на седемгодишна възраст - още по времето, когато градът се наричаше Карл-Маркс-Щадт. Семейството се настанило в един от специалните блокове, построени за елита на комунистическата партия, с всички екстри, които строителството в ГДР можело да предложи.
Шестнайсет години след обединението на Германия този блок е изоставен и планиран за събаряне. Самият Балак отдавна си е отишъл - неговият потенциал, проличал още от детска възраст, впоследствие разцъфтя и днес той е капитан на националния отбор на Германия.
Фактът, че такива важни фигури като Балак и канцлера Ангела Меркел са източногерманци, доказва колко далеч е стигнала страната в сложния процес на обединението си. Явно вече и стената в умовете ни започва да рухва, точно като Берлинската, обяснява Пиер Готшлих, политолог от Рощок.
За повечето германци Балак е просто един отличен футболист, еднакво добър и с двата крака, умеещ да играе с глава, изобретателен в атака и трудолюбив в защита - изобщо
единственият играч от световна класа
в сегашния Бундестим. Показателно за значението му за тима е, че когато той получи травма в навечерието на шампионата, един вестник излезе със заглавие: Контузеният прасец на нацията.
Напредъкът ни е видим - подчертава Готшлих. - Преминахме през първото ниво, когато всички мислеха за него като за източногерманец, после през второто, когато някои все още го мислят за такъв, но други не, и накрая ще прескочим в третото, когато на никого няма да му пука. Може би дотогава ще минат още 10 или 20 години, но това ще стане.
Всъщност хората, които не отдават значение на произхода на Балак, са предимно западногерманци. В края на краищата Стената я няма вече 17 години. Дитер Ютинг, социолог от Мюнстерския университет, напомня, че още трима от сегашния национален отбор са от бившата ГДР, асовете Клозе и Подолски са родени в Полша, а треньорът Клинсман живее постоянно в Южна Калифорния. Футболът окончателно се превърна в глобален спорт - смята Ютинг. - Вече няма никакво значение откъде си.
В Кемниц и останалата част от някогашната ГДР обаче определено има значение, особено в случая с Михаел Балак. Донякъде това е нормалната гордост от местното момче, стигнало толкова далеч. Но особеният статут на халфа в родния му край е свързан и с трудния период, който преживяват източногерманците след обединението, и с ширещата се носталгия по доброто старо време (наричат я осталгия, от ост - изток).
Огромният бюст на Карл Макс все още стои в центъра на Кемниц. След обединението индустриалният град бе доста обновен, но въпреки това създава усещане за празнота. За последните 15 години е загубил близо четвърт от населението си, но дори и така безработицата си остава рекордно висока - над 20 процента.
За самочувствието на източногерманците, което е равно на нула в момента, е много важно Михаел да се справя добре, обяснява Йоахим Мюлер, треньор на ФК Кемницер и един от първите специалисти, работили с Балак. След обединението постоянно ни повтарят, че сме станали второкласни граждани - съгласна е и Беате Нойс, професор по международни отношения в местния университет. - Приятно да видиш, че
поне един от нас е първа класа
И все пак футболистът си остава футболист и трудно може да бъде представен като нещо повече. Бен Хебер, 14-годишна надежда лекоатлетическата школа в Кемниц, свива рамене, когато го питат дали смята Балак за символ. Роден съм след обединението и тези неща нямат смисъл за мен, споделя той. Бен носи шапка на английския национален отбор и признава, че харесвал Балак само защото той бил германският Бекъм.
Капитанът на Бундестима е част от последното поколение спортисти, тренирани от свръхефективната източногерманска система, основана на спортните училища. Благодарение на тази система ГДР, със скромните си 16 милиона жители, успешно се бореше с гигантите СССР и САЩ за златото в елитните спортове. Въпреки че допингът хвърли голяма сянка върху тази система, повечето източногерманци и до днес вярват, че тя в най-голяма степен им е давала национална идентичност. Балак е наш брат - обяснява Дитер Гог, пенсиониран учител от Фюрстенвалде. - В Източна Германия вече нямаме развита промишленост, така че единственото ни лице пред света са нашите спортисти.
След обединението футболните клубове в бившата ГДР преживяха тежки години, внезапно лишени от държавното финансиране и поставени в пазарни условия. Дългогодишният шампион на ГДР -
подкрепяният от Щази берлински Динамо
- падна толкова ниско, че за да оцелее, ръководството му започна да върти търговия с мотопеди. Миналия сезон в Бундеслигата нямаше нито един тим от Изтока. През следващия там ще се състезава Енерги (Котбус), но и той най-вероятно бързо ще отпадне, защото просто няма финансовата възможност да се състезава с конкурентите си от запад и те ще отмъкнат най-добрите му играчи.
По този път мина и Балак - след няколко сезона в Кемниц той отиде в Кайзерслаутерн, а оттам - в Байерн. През 2002-ра Михаел изведе иначе посредствения германски тим до финала на световното в Япония и Корея. Тъкмо неговият гол с глава елиминира САЩ в четвъртфинала; пак той направи тактическия фаул, с който Германия удържа победата срещу корейците в полуфинала, макар добре да знаеше, че ще получи жълт картон и ще пропусне финалния мач. Според мнозина това умение да поставя колектива над себе си е плод на
социалистическото възпитание на Балак
и го прави идеалния капитан за Бундестима. Спортистите от ГДР бяха възпитавани да нямат его - отбелязва Гюнтер Гебауер, философ и по съвместителство футболен експерт от Свободния берлински университет. - Балак не може да е босът на отбора - това е чисто западен манталитет. След фиаското на европейското първенство в Португалия немалко специалисти заявиха, че Балак бил напълно лишен от лидерски качества. Някои отидоха дори по-далеч - генералният мениджър на Байерн Ули Хьонес например го обвини, че се интересувал единствено от банковата си сметка, а самият Франц Бекенбауер упрекна Балак, че в мачовете от Бундеслигата дори не опитва да играе. И на тези критики Михаел реагира така, както и на всички останали въпроси - с мълчание. И с игра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във