Банкеръ Weekly

Съдби

ПОСЛЕДНАТА ВОЙНА НА АРИЕЛ ШАРОН

Третата мозъчна операция на израелския премиер Ариел Шарон за последните четиридесет часа приключи около три часа следобед българско време в петък в йерусалимската клиника Хадесах. Лекарите вкараха изпадналия в кома генерал отново в операционната около обед, непосредствено след направеното му томографско изследване, докато журналистите чакаха пресконференция със сведения за здравословното му състояние. До редакционното проключване на броя повече сведения за това как е преминала операцията не бяха получени. Прогнозите, съдържащи до този момент оптимистични нотки, придобиха рязко песимистичен тон. Дори да спечели войната със смъртта, Шарон едва ли ще се върне в политиката.
Драмата започна в сряда вечерта, когато израелският премиер бе спешно хоспитализиран, след като внезапно изгубил съзнание в ранчото си в пустинята Негев, на стотина километра от Ерусалим. Установен е обширен кръвоизлив в мозъка, Шарон претърпява многочасова операция. Лекарите го поставят в изкуствена кома, на командно дишане. Следва втора, а в петък около обед започва и трета операция.
Още на 18 декември 77-годишният Шарон получи микроинсулт. Лекият удар тогава изглеждаше без сериозни последствия и премиерът напусна болницата след няколко дни.
Сега е друго. Информационните агенции предадоха, че непосредствено преди третото влизане на Шарон в операционната в болницата е бил забелязан да влиза вицепремиерът и министър на финансите на Израел Ехуд Олмерт. Той сега изпълнява функциите на премиера. Олмерт замества временно Шарон и в ръководството на новосъздадената партия Кадима, която според проучванията има най-големи шансове да спечели насрочените за 28 март парламентарни избори в Израел. Социолозите предвиждаха, че тя ще получи поне 42 от общото 120-те места в Кнесета. Наблюдатели смятат, че Кадима и без Шарон ще съхрани предимството си, но колко точно ще е то никой не се наема да прогнозира.
От сряда вечер никой в Близкия изток не е спокоен. Прекалено силна фигура беше през всичките си години Шарон. Човекът, който воюва от петнайсетгодишна възраст и взе участие във всички битки и войни на страната си, бе и много обичан, и силно мразен. И в Израел, и в съседните страни. Обвиняваха го и в прекалена твърдост, и в непредвидимост. Но годините след 2001 г., когато оглави израелското правителство, някогашният ястреб съумя да се превърне в символ на надеждата за мир в региона. И по пътя към мира да прегази дори своите, предавайки Газа на палестинците.
Пред съдбата на близкоизточния мир сега се появяват въпросителни...
Ариел Шарон не е губил война. Но тази, последната, която сега води в интензивното отделение на болницата Хасдеса, изглежда наистина безнадеждна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във