Банкеръ Daily

Съдби

Послание за мир и надежда на Стивън Хокинг полита в космоса

Радиосигнал с "послание за мир и надежда" с думите на Стивън Хокинг ще полети днес към космоса, по време на церемонията, с която прахът на учения ще бъде погребан в Уестминстърското абатство между гробовете на Исак Нютон и Чарлз Дарвин.

Стивън Хокинг почина през март на 76-годишна възраст.

В сигнала ще звучат думите на великия учен на фона на музика на гръцкия композитор Вангелис, разказва Би Би Си. Посланието към космоса ще бъде изпратено от спътниковата антена на Европейската космическа агенция в Себрерос, близо до Мадрид, и се потегли към най-близката черна дупка 1А 0620-00.

Посланието е красив и символичен жест, връзка между присъствието на Стивън Хокинг на планетата Земя, желанието му да пътува в космоса и неговите изследвания на Вселената, каза дъщеря му Люси.

Участниците в траурния помен ще получат компатктдискове с думите на Хокинг и музиката на Вангелис. Сред поканените са астронавтът Тимъти Пик, актьорът Бенедикт Къмбърбач, изиграл Хокинг във филм на Би Би Си, и други британски знаменитости.

Лекарите откриват през 1963 г., че едва 21-годишният блестящ студент Стивън Уилям Хокинг страда от амиотрофична склероза.  Казват, че не му остава много време, но животът му ги опровергава. След възпаление на белите дробове му правят трахеотомия и той загубва способността да говори. До края на живота си използва синтезатор на реч, за да общува със света. Въпреки това тежката болест Хокинг стана един от най-известните физици-теоретици на съвремието и продължава да мечтае за космически полет.

Основните търсения на учения са в сферата на космологията и квантовата гравитация. Той създава теорията за „изпаряването“ на черните дупки за сметка на радиацията – явление, което получи името „излъчването на Хокинг“. Книгите му като "Кратка история на времето", "Черните дупки и младите вселени", "Вселената в орехова черупка“ запалиха интереса на хиляди хора по света към физиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във