Банкеръ Daily

Съдби

Порто - любима атракция за любителите на портвайн

За много пътешественици град Порто в сред най-популярните дестинации за посещение, а разнообразието от пейзажи и възможности за разходки привлича туристи от цял свят.

Разположен край устието на река Дору (или Дуеро, както я наричат испанците) португалският град е една смесица от стилове, епохи и добронамерени хора. Във водите на реката пък се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая - щабът на най-големите производители на портвайн. Центърът на Порто се намира на северния бряг на река Дору, а пет моста го свързват с Вила Нова де Гая.

Незабравими впечатления остават след разходката из Рибейра (крайбрежния квартал), прочут с оживените си барове, превъзходните си ресторанти и речните круизи.

Порто е град в Северозападна Португалия, известен с виното "Порто" (портвайн), а заедно с холандския Ротердам е бил европейска столица на културата за 2001 година. Разположен е на северния бряг на река Дору, близо до вливането ѝ в Атлантическия океан. Градът е втори по големина в Португалия с население около 263 000 души, в агломерацията около 1 552 000 души. Порто е икономическият и културен център на целия регион. Прозвището на града е Invicta (лат.) - Непобеждаван (заради това, че е устоял на римляни, маври, Наполеонови войски).

Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време. Преди създаването на португалската държава днешният град носи името Портус Кале, което означава "пристанище на кале". По-късно този район прераства в независимото кралство Португалия.

В Порто е била сватбата на крал Жоао I и Филипа Ланкастърска, която е символ на дългогодишния военен съюз между Португалия и Англия. В историята той остава като най-старият писмен договор между две страни.

Жуао I (на португалски: João I de Portugal) е десетият крал на Португалия. Известен е с прозвището Добрият спомен заради хубавите спомени, които оставя у народа с управлението си. През 1386 г. подписва Уиндзорският договор за брака си с Филипа Ланкастърска, дъщеря на Джон Гонт, в замъка Уиндзор. Той полага началото на англо-португалски съюз, най-продължителния в историята на дипломацията, който се запазва до световните войни през ХХ век.

Историческият център на Порто е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Измежду архитектурните забележителности в града са катедралата Порто (един от най-старите паметници в града, и един от най-важните в Португалия), църквата Кедофейта (средновековна църква в римски стил), готическата църква Св. Франсис (интериора на църквата е в стил барок), останките на крепостните стени и няколко къщи от XV век.

През 1754 г. италианският архитект Насони проектира камбанария, издигната в един от централните райони на града и станала негов символ: Торе душ Клеригуш (Кула на клириците).

Порто има няколко музея, посветени на изкуството, като Музея на съвременното изкуство с прилежащия му парк Сералвеш и Националния музей Суарес дос Рейс. Този, който не бива да пропускате обаче, е Музеят на виното порто. Срещу скромна входна такса туристите се запознават с историята на производството и износа на портвайн в региона, а освен това има възможност и за дегустация.

През 18-19 век градът става важно индустриално средище и населението му се увеличава. Изградени са железният мост "Луиш I" над река Дору от френския инженер Гюстав Айфел, както и централната гара "Сао Бенто". Основани са университетът "Аула де Наутика" (1762 г.) и фондовата борса "Болса ду Порто" (1834 г.).

Центърът на Порто (Рибейра, крайбрежната му част), с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки ("азулежуш"), е паметник на световната култура на ЮНЕСКО от 1996 година ("забележителен градски пейзаж с хилядолетна история"). На отсрещният бряг на реката, в Гая (която административно се смята за отделен град) се намират избите с портвайн, любима туристическа атракция.

През февруари в Порто ежегодно се провежда най-големият кинофестивал в страната - Фанташпорту, на фантастичното кино.

Домът на музиката (Casa da Musica) е сравнително новата, много популярна концертна зала на Порто - забележително здание по проект на холандския архитект Рем Колхас, което се слави с една от най-добрите акустики в света.

На 12 декември 1908 г. в Порто е роден Мануел Кандидо Пинто де Оливейра - португалският филмов режисьор, който до най-късна възраст е продължил творческата си кариера. Негово дело са над 50 филма, като действието на много от тях се развива в родния му град. Режисьорът почива в Порто на 2 април 2015 г. на 106-годишна възраст.

Футболните отбори "Порто" и "Боавища" играят домакинските си срещи в този град. ФК "Порто" (пълно име на португалски: Futebol Clube do Porto) е основан през 1893 г. от Антонио Николау де Алмейда в Порто. Играе домакинските си срещи на стадион "Ещадио до Драгао", който има капацитет от 52 002 места. Клубът е основан през 1893 година от търговецът на вино Антонио Николау де Алмейда. Клубът е бил 26 пъти шампион на страната. Печелил е купата в Шампионската лига през сезоните 1986/1987 и 2003/2004, като в тези години побеждава и в Световното клубно първенство по футбол.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във