Банкеръ Weekly

Съдби

Порочна власт

Лий Дзие Юн
S 250 ff96e1ff 1c1f 4fc6 9bcd a34f73024660

Почти една трета от топмениджърите на компаниите са нечестни, показва изследване на KPMG. Според одиторската фирма типичните мошеници са мъже на възраст от 36 до 45 години, с висше образование, заемащи ръководни позиции повече от шест години.

Вицепрезидентът и фактически ръководител на флагмана на южнокорейската промишленост - корпорацията  Samsung, Лий Дзие Юн попадна зад решетките. Преди дни съдът в Сеул одобри повторното искане на прокуратурата за арестуването му, след което той бе пратен в затвора.

От следствието смятат, че Юн не си е играл да раздава рушвети на различни чиновници, а е решил да подкупи директно Цой Сун Сил - приятелка на корейския президент. Според следователите Samsung е превела със знанието на шефовете си над 18 млн. долара по сметки на европейски фирми на Цой и нейната дъщеря. Парите били изплатени за уж оказани консултантски услуги и на нетърговски фондове като благотворителни вноски. Правоохранителните органи предполагат, че по този начин Samsung е искала да си осигури благосклонността на властите, които през 2015-а подкрепиха сделката за сливането й с Cheil Industries Inc (собственик на корейския пенсионен фонд).

Наказателното дело срещу вицепрезидента на Samsung и колегите му, които засега са в качеството на свидетели, може да повлияе върху хода на импийчмънта на президента Пак Кън Хе. Парламентът на страната вече подкрепи оставката на замесения в корупционен скандал държавен глава. В историята с подкупите за Цой Сун Сил, освен Samsung, фигурират корпорациите POSCO, Hyundai Motor, Korea Telecom и Lotte Group.

Един от най-големите южнокорейски конгломерати Lotte Group не за пръв път се забърква в такива разправии. В края на август 2016-а заместник-председателят на борда на директорите Ли Инвон бе открит обесен на едно дърво на 55 км от Сеул. От семейството му съобщили, че предишната вечер отишъл да тренира и повече не се прибрал. Предполагаемото самоубийство става ден преди Ли Инвон да даде показания по мащабно наказателно дело срещу шефовете на Lotte Group. В него фигурира и дъщерята на основателя на компанията - 74-годишната Шин Юн Я. Тя е заподозряна в присвояване и различни злоупотреби. Според версията на прокуратурата дъщерните структури на Lotte са извършвали подозрителни преводи и не са плащали данъци. Следствените дейности попречиха на плановете на конгломерата да организира през 2016-а първично публично предлагане на акциите на хотелското си подразделение - Hotel Lotte. Очакваше се операцията да му донесе 5 млрд. долара.

Израелската полиция продължава разследването си по дело за корупция срещу фармацевтичния холдинг Teva Pharmaceutical. По данни на правосъдното министерство на САЩ Teva и руската й дъщерна фирма са дали рушвет от 65 млн. долара на високопоставен руски чиновник да промотира препарата "Копаксон" при държавните покупки на лекарства от здравното министерство. Помощникът на главния прокурор на САЩ Лесли Колдуел заяви, че фармацевтичната фирма и дъщерните й структури са "платили милиони долари във вид на подкупи на държавни служители в различни страни и умишлено не са използвали системата за вътрешен контрол, която би предотвратила даването на рушвети". Основните фигури в делото срещу Teva все още не са назовани, но е малко вероятно престъпните машинации да са ставали без знанието на високопоставени мениджъри на фармацевтичната компания.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във