Банкеръ Weekly

Съдби

Политици на мушката

Улученият с яйца портрет на италианския премиер Матео Ренци.
S 250 38e3a66e 9bd5 472a b30a 3a06d4139ddd

За политиката се знае, че е отговорна и тежка работа. Твърде често обаче тя е направо опасна. Неблагодарни избиратели само чакат удобен случай да замерят силните на деня я с обувка, я с херинга. Чешки граждани замериха германския президент Йоахим Гаук с яйца. В подобна мишена се превърна и държавният глава на Чехия Милош Земан, макар че не успяха да го улучат. Ето някои от  предметите, взети на въоръжение от агресивните опозиционери напоследък.

Най-популярната обувка

На 14 декември 2008-а египетският журналист Мунтазар ал Зайди извърши най-известното в историята замеряне с обувка. По време на пресконференция в Багдад кореспондент на телевизионния канал „Ал Багдадия“ хвърли по президента на САЩ Джордж Буш-младши едната си обувка, а след няколко секунди и другата. Държавният глава ловко успя да избегне и двата удара.

Агресивният журналист бе осъден от иракски съд на три години затвор. По-късно присъдата му бе намалена и той бе освободен, излежавайки около десет месеца.

В Ирак хората излизаха с обувки в ръка на демонстрации срещу американското присъствие в страната. Наложи се фирмата Baydan Shoes, производител на чифта, използван от Ал Зайди, да увеличи персонала си със сто човека, за да се справи с огромното количество поръчки за „модел 271“, който получи името „Обувките на Буш“.

След този случай броят на хвърлените обувки по политици нарасна значително. През 2010-а от подобни замеряния пострадаха премиерът на Китай - Вън Цзябао, турският премиер и сегашен президент - Реджеп Таип Ердоган, кметът на Самара - Виктор Тархов, посланикът на Израел в Швеция - Бени Даган, и други политици на различни нива.

Според физиците обаче обувките не са най-добрият "снаряд" заради неправилната форма, малкото тегло и труднопредсказуемата траектория.

С опасност за здравето

На 13 декември 2009-а италианският премиер Силвио Берлускони общуваше с народа и медиите на площада пред миланската катедрала. Около политика се беше събрала тълпа от привърженици, които го аплодираха. В този момент 42-годишният Масимо Тарталия замери оратора с тежка статуетка. Ударът се оказа толкова силен, че счупи носа и няколко зъба на Берлускони. Премиерът бе хоспитализиран, а нападателят изпратен в психиатрия.   

Яйцата трябва да са варени

Яйцата са негласен лидер при замерянията на политици. От тях са пострадали външният министър на Русия - Сергей Лавров, актьорът Арнолд Шварценегер, докато беше губернатор на Калифорния, както и президентите на Украйна - Виктор Юшченко и Виктор Янукович.

Учените също потвърждават отличните аеродинамични качества на яйцата. Те „летят“ много добре заради обтекаемата си и симетрична форма. Все пак твърдо сварените яйца уцелват по-точно мишените, защо по-трудно променят траекторията си. Ако протестиращите се вслушат в тези научни съображения, костюмите на политиците ще страдат значително по-малко.

Впрочем недоволните граждани малко се интересуват от препоръките на физиците и използват всякакви предмети, за да протестират. През 2013-а украинка замери лидера на ЛДПР - Владимир Жириновски, с кисело зеле, но той не пострада. Не достигна целта си и доматът, хвърлен по краля на Холандия - Вилем Александър, по време на посещението му в Москва.

В арсенала на недоволните се срещат и по-екзотични оръжия. През 2011-а например комунистът Сергей Кован беше замерен с херинга, а към финансовия министър на Гърция Евангелос Венизелос полетя пластмасова опаковка с гъст йогурт. Единственият резултат от подобни атаки са лекьосаните костюми на потърпевшите. Но политиците могат да го преживеят, все пак не са най-бедните хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във