Банкеръ Weekly

Съдби

ПОЛИЦАИ В СЛУЖБА НА МАФИЯТА

В началото на юни в Ню Йорк бяха произнесени присъдите по делото на един от най-известните пазители на реда в Америка Луис Еполито и неговия колега Стивън Каракапа. Най-честните полицаи на страната са осъдени на доживотен затвор за сътрудничество с мафията и многобройни убийства.
Само преди няколко години Луис Еполито и Стивън Каракапа от Нюйоркското управление на полицията бяха сред най-уважаваните служители на реда в САЩ. Роденият в мафиотско семейство Еполито се прочу с това, че хвърли предизвикателство на мафията, започвайки работа в полицията, издаде автобиографията си и се снима в няколко филма за престъпния свят. Стивън Каракапа пък беше един от старшите сътрудници в отдела за борба с организираната престъпност в градското полицейско управление. Нещо повече - той е един от създателите му. Затова не е чудно че процесът срещу двамата по обвинение във връзки с мафията предизвика истинска сензация в Съединените щати.
Представете си, че Нат Пинкертон или Шерлок Холмс изведнъж се окажат престъпници. Просто не бихте повярвали. В началото не вярвахме и ние - казва един бивш служител в нюйоркското управление на полицията. - Дори когато делото беше предадено в съда и всички обстоятелства около дейността им станаха известни, мнозина продължаваха да не вярват.
Незабележимото престъпление
На 4 февруари 1990 г. в един от най-престижните райони на Холивуд бил убит търговецът на автомобили втора ръка Антъни Дилапи. Вестниците писали малко за убийството, а местната полиция не разпознала веднага в жертвата видния мафиот от нюйоркския клан Лукезе. Преди това той се изпокарал със своите босове, избягал на западното крайбрежие и даже се съгласил да сътрудничи на нюйоркските власти срещу неприкосновеност и защита. Криели го толкова добре, че калифорнийските и нюйоркските следователи можели само да се чудят как мафията все пак е успяла да открие Дилапи и да разчисти сметките си с него. Следствието по делото за убийството продължило 15 години. Едва през 2005-а полицаите, разследващи престъплението, стигнали до невероятния, но единствено възможен извод, че мафията е получила информацията за местонахождението на Дилапи от Луис Еполито и Стивън Каракапа. Отнело им обаче още доста усилия, за да убедят шефовете си в необходимостта да арестуват двамата полицаи.
Син срещу баща
Луис Еполито се родил в прочуто семейство. Дядо му - Брилянтовия Луис, на който е кръстен Еполито, бил един от най-видните членове на клана Гамбино. Както впрочем и бащата на Луис - Ралф, по прякор Тлъстия Гангстер и чичо му Джими. По думите на самия Луис баща му често го пердашел, за да му внуши уважение към мафията и нейните закони. Тъкмо това, според официалната версия, тиражирана чрез превърналата се в бестселър автобиография на Луис Еполито Мафиотът полицай: историята на един честен полицай, чието семейство била мафията, настроило сина срещу бащата. При цялото му уважение към роднините Луис още от малък решил, че няма да бъде като тях. Тези си намерения криел, докато Тлъстия Гангстер бил жив. Но две седмици след смъртта му, през август 1968-а, обявил, че постъпва в полицейската академия. Там го приели без особен възторг, тъй като признавал роднинството си с мафиотите. Все пак Луис не само завършил блестящо академията, а и бързо си спечелил репутацията на един от най-печените полицаи на Ню Йорк. През 1979 г. негов партньор станал Стивън Каракапа, чийто авторитет в полицейското управление още тогава бил необикновено голям.
Ветеранът срещу мафията
Стивън бил шест години по-голям от Луис. За разлика от партньора си, той произхождал от съвсем обикновено семейство на италиански емигранти. Каракапа служил една година във Виетнам, бил ранен, извършил маса подвизи и получил сержантски чин. След като се върнал в родния Бруклин, той започнал работа в полицията. Кариерата му била стремителна. След две години служба като редови пазител на реда Стивън бил преместен в детективския отдел, а след още две се озовал в групата, на която било възложено да създаде отдел за борба с организираната престъпност към Нюйоркското управление на полицията.
Ако искате да знаете що за човек беше Стив, си спомнете всички холивудски шаблони, а след това си представете човек, който изцяло не съответства на тях, споделя един от колегите на Каракапа. Стивън не пиел, бил изключително учтив с всички, никога не употребявал нецензурни изрази и обожавал жена си и дъщеря си. Единствената му слабост, която трудно можел да удовлетвори с полицейската си заплата, били италианските костюми. На въпроса как успява да си купува сака на стойност няколко стотици долара, Каракапа неизменно отговарял, че му продават костюмите евтино, защото жена му работи в този бизнес. Това обяснение се оказвало достатъчно.
Полицейската мафия
От 1979 г. Каракапа и Еполито били практически неразделни. Двамата се придвижвали бързо по служебната стълбица. През 2005-а Луис Еполито заел единадесетото място в класацията на най-награждаваните за безупречна служба нюйоркски полицаи в цялата история на САЩ. Постепенно той и неговият верен партньор и приятел Каракапа станали символи на честността и порядъчността на полицията. Когато в Лос Анджелис, Сан Франциско или Чикаго избухвал поредният полицейски скандал, нюйоркчани знаели, че в техния град е просто невъзможно да се случи подобно нещо, докато в него работят хора като Луис и Стив.
За голямо учудване на полицаите, разследващи убийството на Антъни Дилапи, всичко, което те, а и останалите американци знаели за Луис Еполито и Стивън Каракапа се оказало изцяло фалшиво. Защото прочутите герои всъщност служели честно и вярно единствено на мафията.
Сега един от ветераните на нюйоркското полицейско управление си спомня, че в пика на кариерата на Еполито и Кракапа никой не виждал нищо подозрително в това, че Луис продължавал да се среща с мафиоти, които били приятели на семейството му и да посещава ресторанти, принадлежащи на хора от подземния свят. В интерес на истината обаче веднъж му бил зададен въпрос на тази тема. През 1984-а от отдела за борба с организираната престъпност изтекла информация. В ръцете на мафиотите попаднало полицейско досие със събрани сведения за известни членове на престъпните групировки. Подозренията паднали върху Еполито, но той успял да докаже своята невинност. След пет години - през 1991-ва, Луис излязъл в оставка, а после открил частна детективска агенция в Лос Анджелис. Година по-късно Каракапа също подал оставката си, аргументирайки се с влошеното си здраве.
Впрочем оттеглянето на Луис Еполито не го направило по-незабележим. Напротив - от 1991-ва до 1998-а играл в 11 филма и дори написал сценария на един от тях. В този сценарий имало и твърде много автобиографични детайли, които освен на Еполито станали известни и на следователите, разследващи организираните от него убийства.
Наказателният отдел на мафията
През 1998-а на подсъдимата скамейка се озовал членът на клана Лукезе - Бъртън Каплан.Той бил признат за виновен в търговия с наркотици и изпратен за 27 години зад решетките. За 65-годишния Каплан това било равносилно на смъртна присъда. Цели шест години мафиотът си държал езика зад зъбите и при разпитите не разкрил нищо за фамилията Лукезе. После се разприказвал и чутото прозвучало на полицаите като налудничаво бълнуване. По думите на Каплан, всички повече или по-малко важни убийства в периода от 1982 до 1992 г. били извършени с прякото или косвено участие на Еполито и Каракапа. Едно от тях било убийството на предателя Антъни Дилапи през 1990 година.
Когато тази информация стигнала по някакъв начин до медиите, избухнал истински скандал. Журналистите научили, че още през 1993-а арестуваният бос на клана Лукезе - Антъни Касодал, е свидетелствал срещу Еполито и Каракап. Той заявил, че двамата полицаи са получавали от него по хиляда долара седмично, а хонорарите за отделните услуги (убийства, предоставяне на секретни документи, предупреждения за полицейски хайки) достигали до 65 хил. долара. Тогава обаче не бил даден ход на тези показания. Полицейските шефове преценили, че думите на мафиота няма да струват и грош в съда срещу думите на двамата герои и че процесът ще нанесе непоправим удар върху репутацията на полицейското управление на Ню Йорк.
Показният процес
За разлика от случая с Антъни Касодал, следователите се отнесли с голямо внимание към показанията на Каплан и открили многобройни доказателства срещу Каракапа и Еполито. Било установено например, че всеки път когато някой от двамата потърсел адреса на определен човек в базата данни на полицейското управление, след това той ставал жертва на убийство, поръчано от клана Лукезе.
Съдът срещу Еполито и Каракапа започнал през март миналата година. През цялото това време те се намирали под домашен арест, а движението им извън съдебната зала се проследявало чрез спътник. Много бивши мафиоти, включително и такива, които са работили пряко с полицаите, се съгласили да станат свидетели на обвинението. Двамата продължили да твърдят, че са невинни и че са натопени от престъпници и завистливи колеги от управлението. Прокуратурата обаче разполагала с достатъчно улики, доказващи връзката на Еполито и Каракапа с мафията. Когато нещо странно се случи един или два пъти, това може да мине за съвпадение. Но когато съвпаденията се окажат твърде много и най-дружелюбният съдебен заседател разбира, че работата не е чиста, отбелязва един от експертите, следили процеса.
В залата като главни свидетели на защитата се явили членове на семействата на обвиняемите. Андреа Еполито, най-голямата дъщеря на Луис, разказаха колко добър баща е той и колко високо ценял човешкия живот - своя и на другите. Подобни показания дали и останалите роднини. Но този път адвокатите, които по-рано са представлявали интересите на прочути мафиотски главатари, включително на боса на клана Гамбино - Джон Готи, се оказали безсилни. През април тази година съдебните заседатели признават Луис Еполито и Стивън Каракапа за виновни практически по всички точки на обвинението, включително в организирането на поръчкови убийства и в пряко участие в тях. А в началото на юни на делото бе поставена точка. Обвиняемите бяха осъдени на доживотен затвор, без право на предсрочно освобождаване. Каракапа отказа да прави изявления. Но обожаващият вниманието на аудиторията Еполито неотдавна покани близките на жертвите на собствените му престъпления на среща в затвора с думите: Ще се постарая да убедя всички вас, че никога през живота си не съм докосвал някого и с пръст. А ако не успея да го направя, ще ви се извиня.

Facebook logo
Бъдете с нас и във