Банкеръ Weekly

Съдби

Подписка за разделянето на Калифорния

В Калифорния събират подписи под петиция за провеждането на референдум. Ако всичко е наред, жителите на най-гъстонаселения американски щат ще решават още през ноември дали искат да живеят в голямата Калифорния, или в шест малки. Според привържениците на идеята за разделянето на щата това се налага най-вече по икономически причини, тъй като в сегашния вид той е управляван лошо.


За да получат разрешение за провеждането на референдум на 4 ноември, в деня на изборите за Конгрес на САЩ, организаторите на кампанията трябва да съберат до 18 юли не по-малко от 807 615 подписа. Според експертите това е лесно изпълнима задача. Нещо повече - в Калифорния вече започна подготовка за извършване на допитването.


Инициаторите на референдума начело с милиардера от Силициевата долина Тимъти Дрейпър твърдят, че щатът е толкова голям, мощен икономически и разнообразен като етнография и култура, че просто не може да съществува в сегашния си вид. "Днес Калифорния е неуправляема - твърди в изявление инвеститорът. - Властите много трудно решават икономическите и социалните въпроси, които са различни за всеки регион. Хората в шестте Калифорнии ще бъдат по-близо до своите правителства. Това ще даде нов тласък за развитие." Освен това според милиардера щатът е твърде богат, за да може да бъде управляван от един център.


В тези твърдения наистина има рационално зърно. Достатъчно е да споменем, че Калифорния фигурира в десетката на най-развитите икономики в света по размер на брутния вътрешен продукт (БВП). Към 2000 г. тя бе на пето място по този показател. През 2012-а БВП на щата, по данни на Центъра за изучаване на калифорнийската икономика, е бил около 2 трлн. долара, което му позволява да заеме осмо място в списъка на най-големите икономики в света. За сравнение - такъв е бил БВП на Италия и на Русия. От друга страна, дългът на Калифорния надхвърля 40 млрд. долара.


Дрейпър и привържениците му предлагат Калифорния да се раздели на шест по-малки части - Силициевата долина, Южна, Западна, Централна и Северна Калифорния, както и щата Джеферсън. В Силиконовата долина, където се намират централните офиси на такива високотехнологични гиганти като Google, Facebook и Apple, трябва да влязат Сан Франциско, Сан Хосе и коридорът между тези два града. В Южна Калифорния ще влезе Сан Диего, в Западна - Лос Анджелис и Холивуд, в Централна - Бейкърсфилд, Фресно и Стоктън. На север ще се появят два щата - Северна Калифорния със сегашната столица Сакраменто, както и Джеферсън на границата с Орегон.


Привържениците на разделянето оценяват високо шансовете си за успех. Те припомнят, че идеята им едва не се е осъществила през 1895-а, когато повечето жители на Калифорния са били "за" разделянето на два щата. Но тогава на американския Конгрес не му било до това заради назряващата гражданска война. Впрочем дори калифорнийците да одобрят идеята на Дрейпър, окончателното решение ще трябва да бъде утвърдено от Конгреса. А неговото отношение към подобни инициативи е отрицателно още от времената на Гражданската война. Губернаторът на Калифорния Джери Браун също смята идеята за разделянето "Смехотворна загуба на време и сили".

Facebook logo
Бъдете с нас и във