Банкеръ Daily

Съдби

Подменят жълтите павета в София

Столичната община ще започне подмяна на жълтите павета в центъра на града, съобщи БНР. Проектът е финансиран по програма „Европа“ на общината и в първият си етап, който вече е завършен, са изследвани съставът, структурата и начинът на получаване на жълтите павета в София. Изследванията бяха предадени на Музея за история на София, защото жълтите павета са културна ценност по смисъла на Закона за културното наследство.

Проектът е разработен от инициативна група от членове на Сдружение „Българско кристалографско дружество” и експерти от водещи научни институции от България. В осъществяване на изследванията и анализиране на резултатите са участвали учени от БАН, Института по информационни и комуникационни технологии, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Задачата с крайна цел спасяване на жълтите павета в столицата е разделена на три етапа, каза общинският съветник Вили Лилков. Първият е проучване на състава, свойствата и структурата на паветата, а вторият – разработване на технология и предложение за производството им.

Изпълнителният директор на Агенцията за развитие на София Светлана Ломева, която е и член на координационния съвет на програма „Европа“, която финансира изпълнението на проекта, има и друга идея. Тя е свързана с този символ на София и с пещта в Музея за история на София или бившата централна минерална баня. Тя предлага в тази пещ да се изработват малки жълти павета, които да се продават като сувенири.

Следващата година събрания научен екип заедно с технолози ще започнат работа по производство на нови, но същите като старите жълти павета.

Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд и са изработени ръчно в Австро-Унгария. Само половината от това твърдение обаче е вярно - настилката наистина е австро-унгарско производство, но е поръчана от тогавашния кмет на София Мартин Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във