Банкеръ Weekly

Съдби

ПОДКОВАНА ЖАБА РИТА

Миналата неделя в централните си новини Би Ти Ви излъчи репортаж, който спокойно можеше да бъде илюстрация за раждането на драмата в Македония. Дали поради лятната суша за новини, дали поради някакви си свои, несподелени съображения, българската версия на американска телевизия си бе направила труда да прати специален екип в Източните Родопи. Въпросният екип имаше неблагодарната задача да представи на вниманието на обществото проблем, за който никой до този момент не се бе сетил. А именно какви трудности изпитват местното турско население и обслужващата го администрация с езиковата бариера. Не могат родопските турци да прочетат, нежели да попълнят разните формуляри, щото те се на български, а български местните не знаят. Което не попречи проблемът да бъде яко разнищен от героите на репортажа и прекрасно коментиран от местния лидер на ДПС Рамадан Каракаш на същия този екзотичен и непознат език.
Коментърът в крайна сметка светна зрителите за едно - дискомфортът на населението при общуването му с администрацията граничи с апартейд, правата на малцинствата са нарушени. И единственият начин работата да се поправи, е да се правят тия неща - разните формуляри и прочие бумаги, и на турски език. Г-н Каракаш не си даде труда да обясни какви промени в конституцията и куп други закони трябват за такова нещо, но това е бял кахър. По-важното е, че никой не каза могат ли, аджеба, турците от Кърджалийско да четат и пишат на майчиния си език, като не могат да го правят на български. Защото семпличкото учене на турски в прогимназиите в тези райони приключи нейде в далечното начало на седемдесетте години, а български не знаят само тези, дето изобщо не са ходили на училище. Плюс старците над шейсет и пет. Ала репортажът на Би Ти Ви съвсем не бе за неграмотността като такава.
Всъщност цялата история би могла да мине и под знака на поговорката за жабата, която видяла, че коват вола и вдигнала крак, ако погледите не са вперени в Македония. Където се видя, че при добро желание и съответна подкрепа подкованата жаба рита яко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във