Банкеръ Daily

Съдби

Почина първият американец, обиколил в орбита Земята

Джон Глен, първият американски астронавт, излязъл в орбитата на Земята, и дългогодишен сенатор, почина днес на 95-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Той е починал близо седмица след като бе приет в болница в Кълъмбъс, щата Охайо, като причината за смъртта му не се съобщава.

Авиационната кариера на Глен започва през 1942 г., когато се присъединява към военноморските сили и става пилот. На 20 февруари 1962 г. той извършва историческия си полет, при който излиза в орбита с апарата "Меркурий-Атлас 6". Глен, който е сам в космическия кораб, обикаля три пъти Земята за близо пет часа. Тогава той е 40-годишен и е едва третият американец в Космоса.

Преди през 1959 г. да се присъедини към НАСА, е участвал във Втората световна война и в Корейската война. След това е избран за един от първата група американски астронавти. Той е най-възрастният от седмината, но умира последен.

Глен печели място в Сената на САЩ през 1974 г. като представител от Демократическата партия на щата Охайо и остава в законодателния орган пет последователни мандата. През 1984 г. се включва в кандидат-президентската надпревара, но не успява да спечели номинацията на партията. През 1998 г., само година преди да се оттегли от политиката, 77-годишният Глен отново полита в Космоса - със совалката "Дискавъри" - и става най-възрастният астронавт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във