Банкеръ Daily

Съдби

Почина най-богатият португалец, наричан "Краля на корка"

Не всички богати хора обичат да бъдат под "светлините на прожекторите". Някои имена от списъка с най-богатите на сп. Форбс години наред вече остават извън полезрението на обществеността. Милиардерът Америко Аморим, известен като “Краля на корка”, беше сред най-често споменаваните имена на милиардери, за които сигурно никога не сте чували. Както можете да предположите, той е португалец, а състоянието му се оценява на 4.8 млрд. долара.

Преди няколко дни (на 18 юли) Америко Аморим, смятан за най-богатия човек в Португалия, внезапно почина на 82-годишна възраст в Грийо.

Америко Ферейра Аморим (Américo Ferreira Amorim) е португалски индустриалец и бизнесмен. Той е роден в Мозелос на 21 юли през 1934 г. и е петото от осемте деца на Américo Alves Amorim, в "скромно семейство". Това е мястото, където той живее от няколко години. Аморим притежава 50% дял от Corticeira Amorim, основан от дядо му през 1870 г., когато започва работа първата си фабрика за коркови тапи в португалския крайбрежен град Вила Нова де Гая. Аморим успява да превърне малкия бизнес на дядо си в империя. И днес тя е най-големият производител на корк в света, с продажби от 650 млн. долара.

В Португалия са 34% от горите от корков дъб в света, а страната държи 50% от производството на корк в световен мащаб. Компанията на Аморим Corticeira Amorim остава световен лидер, произвеждайки около една четвърт от суровината в света.

Америко Аморим започва да работи за семейната компания през 1952 г., едва 18-годишен. Под негово управление през годините компанията разширява дейността си от производство на коркови тапи за вино до производството на мебели от корк, арт инсталации и обувки. Макар коркът да продължава да заема основното място в бизнес портфолиото на Amorim Group, предприемачът обаче успя да разрасне семейния бизнес с покупката на дялове в най-различни индустрии, в това число банковата, енергийната и модната. Компанията има и интереси в недвижимите имоти и туризма.

През 1981 г. навлиза в банковата индустрия като основател и акционер на Banco Portugues de Investimento.

Чрез холдинговата компания Grupo Americo Amorim, която притежава Corticeira Amorim, неговият най-голям личен актив е 18-процентният дял в португалската петролна и газова компания Galp Energia. Той инвестира в нея от 2005 година. Като единствената рафинерия в Португалия, компанията има сериозно глобално присъствие и развива дейност на шест континента.
Galp разширява дейността си с проучвания за нефт край бреговете на Бразилия и Ангола.

През 2005 г. Аморим основава анголската Banco Internacional de Credito, заедно с Изабел душ Сантуш, най-богатата жена в Африка и дъщеря на президента на Ангола Жозе Адуардо Сантуш. След девет година той продава дела си на своята съдружничка. Не може да се пропусне и 25-процентен дял в Tom Ford International и 37% в Banco Unico в Мозамбик чрез основаната през 2011 г. Grupo Americo.

Аморим започна да предава властта през октомври 2016 г., след като шест десетилетия оглавява семейния бизнес. Неговата дъщеря Паула Аморим го наследява на поста. Тя е и председател на Grupo Americo Amorim.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във