Банкеръ Daily

Съдби

Почина милиардерът Пол Алън, съосновател на Microsoft

Милиардерът Пол Алън, съосновател на Microsoft, почина в понеделник на 65-годишна възраст след усложнения от Ходжкинов лимфом (раково заболяване на лимфните възли). По-рано този месец Алън посочи в своя уебсайт, че ракът, с който той успешно се пребори през 2009 г., се е завърнал.

"С голяма тъга съобщаваме за смъртта на нашия основател Пол Алън, съосновател на Майкрософт", се казва в съобщението на неговата компания "Вулкан".

Алън напуска Майкрософт през 1983 г. и основава това инвестиционно дружество с централа в Сиатъл. Състоянието му е оценявано на 20 милиарда долара според сп. "Форбс".

Бил Гейтс заяви в декларация, че е скърби за един от най-старите и най-скъпите си приятели и че "персоналният компютър нямаше да съществува без него", отбелязва АП.

Заедно с Бил Гейтс, той е създател на Microsoft (в началото - Micro-Soft) в Албакърки, Ню Мексико през 1975 и започва да продава BASIC, който представлява програмен език от високо ниво. През 1980 г. Пол Алън оглавява сделка за закупуването на операционна система 86-DOS за 50 000 долара. През 1983 Пол Алън заболява от Ходжкинов лимфом (раково заболяване на лимфните възли). Преди да се оттегли от Microsoft и да започне да се занимава със своето здраве, се смята, че той подслушва сериозен разговор между Бил Гейтс и Стив Балмър, които обсъждат здравето на Алън и това как да вземат неговият дял от компанията ако той евентуално почине. 

През ноември 2000 година Пол Алън се отказва от Microsoft, но след молба от страна на компанията, той остава като съветник относно развитието й. Той се дистанцира от компанията като продава дял от 68 милиона долара. Пол Алън все още притежава дял от Microsoft, който достига 138 милиона долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във