Банкеръ Daily

Съдби

Почина геният Стивън Хокинг

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст, съобщиха децата му в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Ние сме дълбоко опечалени от смъртта на нашия любим баща. Той беше велик учен и изключителен човек, чиято работа ще живее още много години", пишат децата му Люси, Робърт и Тим в текста, публикуван от британската агенция Прес асосиейшън.

Гениалният учен е починал в дома си близо до Кембридж, съобщават от семейството му. Ще го помним с красивия му ум и невероятното чувство за хумор, добавят те.

 "Неговият кураж и постоянство, с неговия блясък и хумор, вдъхновяваха хората по цял свят", се изтъква още в съобщението за смъртта му.

Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. Къщата на родителите му е била в северен Лондон, но през Втората световна война се преместват в Оксфорд, защото е бил по-безопасно място за живеене, а после и в Сейнт Олбанс, Хартфордшър. През 1959 г. Хокинг е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, е диагностициран с тежката болест. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

От 1985 г. използва специалния апарат, за да говори. Компютърът беше инсталиран в инвалидната му количка. Той му позволяваше освен да говори, да пише статии и други текстове, да ползва интернет и имейли. Управлението се извършваше чрез движение на единствения мускул, който Хокинг можеше да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитаха от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес бе изключително труден и бавен. Той бе пресъздаден във филма "Теорията на всичко"за живота на Хокинг, който получи награда "Оскар" за най-добър филм през 2015 г. 

С качеството на труда си в науката и с упоритостта си Стивън Хокинг спечели уважението не само на колегите си и учените по света, но и на милиони хора. Тази сутрин водещите организации за космически изследвания, политици в Европа и по света, известни личности и любители на космическите изследвания отдават почит на делата му. Поклон пред паметта му. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във