Банкеръ Daily

Съдби

Почина Дядо Добри

Днес, на 103- годишна възраст почина дядо Добри. Това съобщи белоградчишкият епископ Поликарп.

Тялото му ще бъде изложено за поклонение в църквата в село Байлово още тази вечер. Храмът ще бъде отворен цяла нощ. Утре ще се отслужи упокойна литургия, поклонението ще продължи през целия ден. Погребението ще бъде на 15 февруари.

Добре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан от някои Светецът от Байлово,  е български дарител за реставриране и поддържане на много български храмове.  Считан е от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Роден е на 20 юли 1914 г. в село Байлово. В продължение на 15 години Добре Димитров Добрев се посвети на това да помага, без да иска нещо в замяна. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Винаги е живял много скромно, в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижеше една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Години наред той ходеше всеки ден пеша до София, която е на 32 километра от Байлово, за да събира пари пред храма „Александър Невски“ или пред църквата „Свети Седмочисленици“. С просия в пластмасова чашка старецът е събрал да дари 40 000 лева на „Александър Невски“, 10 000 лева за Байловската черква „Св. Кирил и Методий“ и е направил и дарения от хиляди левове за черквите в Калофер и Поибрене. 

Светла му памет!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във