Банкеръ Weekly

Съдби

ПО-СВЕТЛАТА СТРАНА НА ФУТБОЛА

Седмица преди старта на Световното първенство напрежението вече доближава връхната си точка. Тъкмо сега обаче, преди нещата да са станали прекалено сериозни, е моментът да си припомним, че покрай агресията, скандалите и корупцията футболът си има и една по-весела страна.
Да вземем например случая с фермера Алфред Щьокл, чиито 300 свине се уредиха с безпрецедентна лятна ваканция благодарение на националния отбор на Бразилия. Просто свинарникът на Щьокл в швейцарското градче Вегис се оказа точно срещу базата, избрана от бразилците преди Мондиал 2006. За да укрепи и без това топлите швейцаро-бразилски отношения, Щьокл реши да премести животните си на петдесетина километра за следващите четири седмици. Няколко души от бразилския щаб вече идваха да инспектират фермата ми - обясни Щьокл пред в. Блик. - Те не казаха нищо, но аз и сам знам, че при подходящ вятър вонята се усеща на игрището, където тренират те. Не исках после таблоидите да пишат, че Бразилия е отишла неподготвена на световното заради миризмата на моите прасета. Очевидно подобрението в атмосферата веднага е било усетено от играчите на селесао, които в последната си контрола отвяха с 8:0 местния Люцерн.
Часовникът тиктака и за германския треньор Юрген Клинсман и неговите футболисти - във всеки смисъл на думата. След като една седмица се пекоха по слънчевите плажове на Сардиния, играчите от Бундестима се преместиха в Швейцария, където в свободното от тренировки време
изучават... часовникарския занаят
Доста от момчетата в отбора са вманиачени по часовниците - обясни главният мениджър на Германия Оливер Бирхоф. - Сега обаче те ще се учат как да разглобят един часовник и после да успеят да го сглобят отново. Предполагам, че е прекрасно усещане да събереш в едно всички части и да го чуеш отново да тиктака. Вероятно усещането става особено интензивно, ако часовникът струва 150 000 евро.
Суми с много нули витаят в главите и на анголските национали, които са на подготовка в градчето Целе, недалеч от Хановер. Според публикации в Журнал де Ангола Фернандо Телес, президентът на Банку Интернасионал де Кредито, е обещал на играчите доста щедри премии. По 5000 щ. долара ще вземат авторът на първия гол за Ангола на финалите и най-добрият играч във всеки от трите мача на тима в групите. Освен това Телес е приготвил по 50 000 долара отборна премия за всяка победа и още толкова, ако Ангола се класира за втората фаза. Не че подобен сценарий е много вероятен в група, в която са още Иран, Португалия и Мексико. На всичкото отгоре мексиканците разчитат и на помощ свише - на отпътуване за Европа отборът бе благословен специално от кардинал Норберто Ривера в църквата Гуадалупе в Мексико Сити. Ривера раздаде на всеки от футболистите и на треньора Лаволпе по една икона с лика на Девата от Гуадалупе, а в замяна те му подариха топка с автографите си. Негово високопреосвещенство дори призна, че тези подписи били най-ценният му подарък - макар че едва ли могат да се сравняват с подписа на Михаел Балак под договора му с Челси на стойност 200 000 долара седмично.
Като стана дума за банки и пари,
Бразилската централна банка взе безпрецедентното решение
да разреши на кредитните институции в страната сами да определят работното си време по време на световното, така че служителите им да имат възможност да гледат мачовете. Разбира се, възможността да гледат далеч не гарантира, че те ще видят всичко. Японският нападател Сеичиро Маки, чийто тим среща Бразилия на 22 юни, доста ще ги затрудни в това отношение. Маки, съотборник на Илиян Стоянов в Джеф Юнайтед, попадна изненадващо сред избраниците на треньора Зико за световното и за да отпразнува случая, си поръча в Пума специални невидими обувки. Те са свръхлеки и в преливащ яркозелен цвят, така че почти изчезват на фона на игрището. При това положение обаче японецът едва ли ще може да се оплаче, ако защитниците на Австралия, Бразилия и Хърватия го настъпват по-честичко.
Впрочем в Япония световното вече започна благодарение на някой гениален ум в аквариума Хакеиджима в Йокохама. Там от няколко седмици вече се провеждат мачове за световната титла между риби с цветовете на истинските финалисти. Състезателите се борят за топка, пълна със стръв, а мачовете се играят два пъти дневно, във времето за хранене. Засега обаче не се очертава ясен фаворит.
Смесването на животните и футбола винаги е било малко рисковано занимание. С готовност ще го потвърдят и от баварския производител на играчки Ники АГ (Nici AG). Компанията обяви банкрут преди две седмици, след като така и не успя да си върне 25-те милиона евро, платени за правото да произвежда талисмана на първенството - плюшеното лъвче Голео. Лъвът, при това гол от кръста надолу, още при представянето си стана обект на присмех в Германия, където по традиция най-популярният символ е орелът.
Далеч по-доходна идея се е зародила във Вегис, вече освободения от свине швейцарски град. Филип Мусхафен, управител на луксозния Парк Хотел Вегис, вече продава стари на търг в EBay. Не какви да е стаи, разбира се, а стаите, в които спят бразилските национали. Хотелът вече си спечели световна слава с лозунга
Една нощ в леглото на Роналдиньо
Естествено, има уловка - тази нощ ще е чак на 3 юни, когато Роналдиньо и компания вече ще са напуснали. Но победителите в търга ще получат по една фланелка с автограф за утеха.
Впрочем лозунгът се оказа малко неточен - далеч по-голям интерес от стаята на Роналдиньо предизвика тази на Роналдо, за която още във втория ден на търга бяха предложени 680 евро. Звездата на Барселона остана на втора позиция в тази класация, а непосредствено зад него са Роберто Карлос, Адриано и Кака. Освен това и въздухът край езерото вече е гарантирано чист, поне до края на юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във