Банкеръ Weekly

Съдби

ПО ДЪРВО ЗА БЕСЕНЕ ЗА ВСЕКИ БАНСКАЛИЯ

Преди много години София щеше да бъде кандидат за столица на зимна олимпиада. За идеята се застъпваше могъщият и тогава, и сега Иван Славков. Не стана. Девствеността на Витоша щяла да бъде отнета. Лобито на т. нар. еколози се оказа по-могъщо от зетя на Тодор Живков, тогава, впрочем, първи партиен и държавен ръководител не само по титла. Витоша впоследствие бе дотолкоз озлочестена, че заприлича на мотелска бардама, а градът се лиши от статут на курорт и съответната инфраструктура.
Преди десетилетие България можеше да пусне в експлоатация втората си атомна електроцентрала край Белене. Сега токът, произвеждан там, щеше да е почти толкова евтин, колкото и козлодуйският. Не стана. Еколозите препречиха с лодки Дунава, правителството на Луканов и последното тоталитарно Народно събрание това и чакаха - замразиха почти довършения строеж. Милиард и половина долара и досега стоят закопани, останалите пари заминаха в неизвестна посока, а наесен отново се очакват по-високи цени на електричеството.
Сега еколозите и добре платените им адвокати са се юрнали да спасяват природата край Банско. Градът отчаяно се нуждае от ски-писти и съответното оборудване, но софийските академични природолюбители са страшно загрижени, щото щели да бъдат изсечени 60 хектара гора. Не се е чуло някой от тях да е отишъл да види какво и колко, аджеба, гори покрай южната ни граница. Там сериозни интереси на конкурентни зимни курорти не са засегнати.
А едва проходилият ски-туризъм в Банско ще бъде задушен в теснотията на единствената си писта. Още един български град ще легне в сиромашката ясла на социалните помощи. Учени глави ще ругаят отново българина, че му липсва предприемчивост и го мързи, докато дояждат хонорарите за акцията.
И какво да правят банскалии? Да драснат клечката на тая проклета гора, която поколения са отглеждали и пазили, та да им изяде сега хляба? Или кротко и законопослушно да си изберат по едно дебелоклонесто дърво, на което да се обесят, като им дотегне от несретата.
Хубаво нещо е гората. Благородна грижа е опазването на околната среда. Ама човешкият живот, че и националният просперитет също чини нещо, господа еколози. Дори когато не е вашият собствен. Дайте на банскалии да оцелеят - и за вашата софра ще изкарат нещо. От данъците, дето ги плащат. В края на краищата хората курорт искат да правят, а не открит рудник с прилежащ ТЕЦ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във