Банкеръ Daily

Съдби

Площад "Навона" е ярък образец на пламенния римски барок

Поглед към площад "Навона"

Рим е прочут със своите площади и фонтани, които са необичайни като архитекстура и история.

Съвременният площад Навона е най-характерният пример на една симбиоза между минало и настояще в италианската столица. И в същото време тя е ярък образец на римския барок.

Площад "Навона" се намира на мястото на древноримски стадион за атлетически състезания, построен през 1 век от император Тит Флавий Домициан (Titus Flavius Domitianus) - третият и последен римски император от династията на Флавиите. Домициан управлява Римската империя от 81 до 96 година. Той е по-младият син на Веспасиан и неговата съпруга Домицила, и е по-малък брат на Тит, след когото наследява трона.

На стадиона римляните са идвали да гледат организираните тук agones ("игри"). Днешното име на площада вероятно идва от in agone, което след това става nagone и накрая navona, което означава "голям кораб" на италиански.

Запазена е характерната форма на стадион - силно издължена и сплесната елипса. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона.

Това място става площад в края на 15 век, когато градският пазар е преместен от Кампидолио (Campidoglio). Площад „Навона“ е една от забележителностите на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651 г.), дело на водещия скулптур и архитект от бароковия период Джовани Лоренцо Бернини (Gian Lorenzo Bernini),  разположен в средата на площада. Най-голямата колекция от негови скулптори се намира в Галерия Боргезе в Рим. Тук са и Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (La Fontana del Moro, 1576 г.) (в южната част), който представя мавър, или африканец, стоящ в раковина, борейки се с делфин, обкръжен от четири тритона. И всички тези статуи са поставени в басейн от розов мрамор. Една от емблематичните забележителности на площада е и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона е и една от най-известните от Говорещите статуи на Рим, тази на Паскуале, от където е дошла и съвременната дума пасквил. Говорещите статуи на Рим (statue parlanti di Roma) са 6 статуи, чрез които населението на Рим изразява по анонимен начин мнението си за политическата ситуация в града.  Критиката си за управлението и управляващите (главно папството) са под формата на анонимни стихове и писма, които се залепват в основата на някои римски статуи. Традицията води началото си от XVI век и продължава до наши дни. Най-известната от тях е статуята "Паскуале". Торсът на тази статуя е намерен при строителна дейност в Рим и най-вероятно представлява римско копие на гръцката статуя "Менелай и тялото на Патрокъл".

Традиционният пазар е преместен през 1869 г. на Кампо деи Фиори (Campo de' Fiori), но на площада се провеждат театрални и костюмни представления, състезания с коне, кориди. От 1652 г. всяка събота и неделя на август, площадът е ставал езеро в чест на семейство Памфили: състезавали са се с карети, докато е свирела музика. Тези празненства са продължили до 1866 година.

В наши дни на пиаца Навона се намира и посолството на Бразилия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във