Банкеръ Weekly

Съдби

ПЕТЪР СЛАВОВ - БАРАБАНИСТЪТ

Внезапно във вторник (1 април) на 66 години почина Петър Славов, един от най-добрите барабанисти на съвременния български джаз, поп и рок музика. Още в тийнейджърска възраст той започва да свири в триото на Леа Иванова, за да премине през оркестрите Оптимистите, септет София (първообраз на Балкантон), София и биг бенда на Българското радио. През 1966-а Петър Славов става титуляр в знаменития квартет Джаз фокус'65 (с Милчо Левиев, Симеон Щерев и Любомир Мицов), с който през 1967 г. участва на Първия международен конкурс за комбо състави в Монтрьо, Швейцария, и печели наградата на критиката. Успехът се затвърждава и на фестивала в Прага, след което пътищата на българите към големите сцени е открит. Събитията в Чехословакия през есента на 1968-а осуетяват дебюта на Фокус'65 на най-големия и авторитетен фестивал в Нюпорт, САЩ. В този период Славов е привлечен и към рок състава Сребърните гривни, с който реализира едни от най-значимите успехи на нашия рок.
В средата на 70-те години той се присъединява към Симеон Щерев квартет (със Симеон Щерев, Марио Станчев и Теодоси Стойков), с който отново се връща на добре познатата и все по-популярна световна джазова сцена: Холандия, Полша, Индия, Германия, Унгария, Швеция и др. Заедно с пианиста Димитър Петров Заека става ко-лидер на знаменития сборен биг бенд Експеримент, който е най-приятната изненада на Първия преглед на българските джазови оркестри (1977) в столичната зала България. Самостоятелно оглавява и по-малката формация Експеримент, към която привлича международно утвърдения руски тромпетист Константин Носов, с когото работи и в квартет. От края на 70-те години се присъединява към безспорно най-добрата българска рокгрупа на всички времена ФСБ, с която прави записи за Хосе Фелисиано. В творческия си портфейл Петър Славов има много аудиовизуални реализации, някои от които са крайъгълни в историята на съвременния ни джаз, поп-и-рок музиката.
След промените в края на 1989 година той започва да се отдалечава от активната музикантска дейност и навлиза в частния бизнес. Първоначално като титуляр на издателската къща Петрум и Ко, като мениджър на своя колега Милчо Левиев, като собственик на музикалната къща Джаз магазин, какъвто впрочем го завари и ненадейната смърт. Голяма радост му носеха успехите на неговия син Петър Славов-младши, който от години е ценен и търсен контрабасист в джазовите среди на Ню Йорк, САЩ.
Поклон пред делото и светлата памет на Петър Славов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във