Банкеръ Daily

Съдби

Петя Дубарова описа "Най-синьото вълшебство" - приятелството, любовта и радостта като сълза

В Бургас с поредица от събития ще бъде отбелязана годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова, съобщават от общината. На 25 април тази година авторката на вечните стихове "Доброта", "Пролет" и "Посвещение" щеше да навърши 57 години.

Петя Дубарова е родена през 1962 г. в Бургас. Майка й - прогимназиалната учителка Мария Дубарова, има голяма роля в изграждането на личността и вижданията ѝ, като в същото време я напътства в света на изкуството. Петя Дубарова пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж", в списанията "Родна реч" и "Младеж". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.

Учи в английската езикова гимназия в Бургас, което е нейна мечта. Петя споделя, че обожава английския език. Независимо от ранната слава, която я определя като "най-младата сред големите творци на България", Дубарова остава добра приятелка и прилежна ученичка. Тя е изключително общителна и лъчезарна и има много приятели. Любимите ѝ места в родния Бургас са плажът, лунапаркът и морската градина, където свири на китара, пее и се забавлява заедно с връстниците си.

През 1978 година Петя Дубарова участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров - "Трампа". По време на снимките в град Самоков, една вечер тя среща Пер, швед, в когото се влюбва. Той остава първата ѝ и единствена любов. В дневника си го описва като "далечния, светлия, чаровния, нежния". Водят активна кореспонденция известно време, след което той просто престава да ѝ пише. Преживява го много тежко.

На 4 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст:

"Измамена

Младост

Прошка

Сън

Спомен

Зад стените на голямата къща

ТАЙНА".

С трагичния си избор девойката споделя съдбата на редица български известни поети - Пеньо Пенев, Димитър Бояджиев, Пейо Яворов, Андрей Германов, Веселин Андреев, Росен Босев, Христо Банковски...

Единствената ѝ стихосбирка "Аз и морето" е издадена посмъртно през 1980 година, а няколко години по-късно от печат излиза и книгата "Най-синьото вълшебство", в която е събрано цялото ѝ творчество, писма и личният ѝ дневник.  

По стихове на младата поетеса са създадени естрадни песни, изпълнявани от популярни български изпълнители.

С решение на Министерски съвет и със съгласието на родителите къщата, в която е живяла поетесата (ул. "Гладстон" 68), е освободена и е създаден дом-музей "Петя Дубарова". Музеят е открит на 7 август 1995 година. Днес той е научен и културно-просветен институт за издирване, изучаване, съхраняване, документиране и популяризиране на литературното наследство и творческата личност на българската поетеса. Автентично е пресъздадена и личната стая на Петя Дубарова.

Честванията започват на 25 април - на рожденния ден на Петя ще има музикално-поетичен спектакъл "Докосване до Петя" с участието на Лилия Христова, Теменуга Захариева, Наталия Димитрова в къщата музей "Петя Дубарова". На 10 май ще се връчат наградите в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова" в Културен център "Морско казино" - зала "Петя Дубарова".

Община Бургас е решила 2019 година да бъде посветена на Петя Дубарова по повод навършването на 40 години от нейната кончина, с което ще се отдаде почит на паметта и творчеството на поетесата. 

Тази година, точно четири десетилетия след смъртта й, ще бъде заснет първият български филм за Петя Дубарова. Заглавието му е заимствано от едноименния разказ на поетесата - "Петя на моята Петя". Всички сцени на открито в "Петя на моята Петя" ще бъдат заснети през юни в Бургас, родният град на поетесата. Продуцент на проекта е Николай Урумов, самият той роден и израснал в Бургас. Автори на сценария са две заклети почитателки на стиховете на Петя Дубарова - Нели Димитрова ("Love.net", "Възвишение", "Връзки", "Домашен арест") и Валентина Ангелова ("Под прикритие", "Домашен арест"). Това няма да е биографичен филм, като сценарият е вдъхновен от поезията и личността на Петя Дубарова, но без да разказва за живота й. Действието се развива в наши дни и се концентрира върху историята на съвременно бургаско момиче, също на име Петя. Александър Косев ("Столичани в повече", "Домашен арест", "Кантора Митрани", "Дървото на живота", "Връзки") ще е режисьор на филма. Партньор на проекта е и домът-музей "Петя Дубарова", а авторите имат пълното съдействие на сестрата на поетесата - Елица Дубарова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във