Банкеръ Weekly

Съдби

Пет качества на добрия началник

Винаги поема отговорността

Ако ръководите хора, е необходимо да знаете, че всички ваши триумфи и пробиви са резултат от общата работа. Вие нямаше да спечелите тези победи сами, ако не беше екипът ви, който сте извели до победата. С провалите обаче е обратното - за тях сте виновен само вие. Ако някой от служителите ви е подвел, това значи, че не сте преценили правилно силите му и не сте му помогнали навреме. А ако това тълкуване ви изглежда нечестно, значи ви е рано да ръководите хора.

Умее да прощава грешките

Трябва да различавате неволните грешки и онези, допуснати от мързел и некадърност (тогава възниква въпросът, защо изобщо сте назначили мързелив и некадърен сътрудник и ако това се е случило, защо досега не сте го уволнили). Но да се спрем на служителите, които имат професионални навици и желание да развиват компанията. Ако такъв човек е сгрешил, атмосферата във фирмата трябва да го предразполага да си признае. Без да се страхува, че пропускът ще е тема на обсъждане на всяко следващо съвещание. Хората грешат. Ако не сте в състояние да го понесете и да продължите напред или просто не можете да прощавате, не бива да ръководите хора.

Има чувство за хумор

Случва се човек да бъде прекрасно образован, отличен професионалист с голям опит и все пак колегите му да не искат да работят в една стая с него. Добрият началник има отлично чувство за хумор, което привлича хората. Те се стремят да му е приятно, да ги забележи и са готови да положат усилия, за да го постигнат. Готови са да направят повече, отколкото предполагат трудовият им договор и заплатата. Добрият шеф зарежда служителите си повече от всякакво възнаграждение. Подчинените на такъв ръководител работят несравнимо по-добре. Ако не сте съгласни и предпочитате да сте по-строги - никога няма да управлявате велика компания.  

Държи се с подчинените като с колеги

Добрите шефове знаят, че не са ги наели, за да отглеждат и да възпитават колегите си. Те получават големите си заплати, защото дават възможност на всеки служител да прояви най-добрите си професионални качества. Опитният  началник е наясно, че всеки може да прави нещо по-добре от останалите и се стреми уменията на подчинените му да се допълват взаимно. Той се вслушва в мнението им и го преценява наравно със своето, преди да вземе решение. Ако мислите, че сте по-умен от хората, които ръководите, значи не сте наели правилните сътрудници, и, разбира се, не сте добър  началник.  

Може да променя стратегията

Има едно качество, което притежават малцина ръководители, но всички те са успели. А именно - да променят стратегията, която е довела компанията до възход, но след това е престанала да работи. Ако началникът не притежава това умение, най-често следват загуби и дори фалит. Способният началник не само има смелост да промени изцяло начина на работа,  но и може да обясни на подчинените си защо го прави, така че те да не тръгнат масово да напускат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във