Банкеръ Weekly

Съдби

ПЕРПЕРИКОН ПРИВЛИЧА ХИЛЯДИ ТУРИСТИ

Археологическата забележителност Перперикон в близост до Кърджали по предварителни данни тази година е привлякла близо 187 хил. туристи. Над 1000 души на ден са били желаещите да разгледат древния комплекс, съобщи в сряда (20 август) професорът археолог Николай Овчаров, който представи откритите находки през тази година.
На обекта работят 120 човека, като проф. Овчаров и екипът му са съсредоточили усилията си предимно в западната част на комплекса. Според българския Индиана Джоунс може да се каже, че годината е много успешна. Разкрити са средновековен замък, отбранителна кула на четири етажа и т.нар. Дворец на управителите на Перперикон, а разкопките ще продължат до 15 септември.
Сред най-ценните находки са четири сребърни пръстена, датиращи от XIII-XIV век, които за момента не са изцяло обработени. Като изключително интересно откритие археолозите определят пръстена с надпис Мануил, но тепърва ще се уточнява чие притежание е бил той. Сред показаните на пресконференцията открития бяха съд за дестилация на алкохол, който е напълно реставриран, печат на византийския император Андроник II, който е вторият открит в България, а в целия свят от него са намерени общо десет.
Организаторите съобщиха, че следващата седмица в Министерството на образованието и науката ще бъде проведена среща, на която ще бъде обсъдено намерението на българска фирма - представляваща френска компания, да инвестира в проект за изграждане на лифт за трудноподвижни хора до Перперикон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във