Банкеръ Weekly

Съдби

Пастирът се умори от раздорите

Решението на папа Бенедикт ХVI да се отрече от Светия престол предизвика бурна реакция в цял свят. Изявлението му обаче далеч не бе изненада за всички. Слухове за оставката на папата се носят упорито от две години. Тогава едновременно започнаха скандалите около Ватикана и се заговори за здравословните проблеми на понтифика. Бенедикт ХVI почти престана да пътува - по препоръка на лекарите. След това бе решено Божият наместник да носи по-лек папски жезъл, а накрая започна да се явява на публични места само върху подвижна платформа.


На здравето му повлия и историята с неговия личен камериер Паоло Габриеле. Оказа се, че един от най-близките хора на папата е изнасял от спалнята му лични документи. Последваха вестникарски публикации за странни сметки, за свидетелства за корупция и педофилия в Римокатолическата църквата, плюс обвинения към Банката на Ватикана, че участва в пране на пари.


Бъдещето на сегашния папа е известно - той ще се оттегли в манастир. До какво всъщност ще доведе оставката му обаче е трудно да се прогнозира. Някои медии тиражираха разсекретен документ, който бил публикуван за пръв път през 1595-а. Става дума за пророчеството на ирландския епископ от ХII в., Свети Малахия, което засяга съдбата на папския престол, включително и до наши дни. В него се казва, че приемникът на Бенедикт ХVI ще бъде последният римски папа и дори е назован по име - Петър Римски. За него светецът казва: ... той ще храни несвободните и ще навлече множество бедствия. По това време Градът на Седемте Хълма ще бъде унищожен и Чудовищният Съдия ще съди народите. Край.


Колкото до Бенедикт ХVI, той дори няма да участва в конклава, който ще избере приемника му. Имената на най-вероятните кандидати вече са обект на наддавания. Някои вярващи пък видяха зловещо предзнаменование в това, че катедралата Свети Петър във Ватикана бе ударена от мълния малко след като понтификът заяви намеренията си да се отрече от папския престол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във