Банкеръ Daily

Съдби

Пастафарианците в България: Ние защитаваме верската толерантност

Отказаха регистрация на пастафарианството с мотива, че пречи на верската толерантност. А всъщност точно ние я защитаваме. Не налагаме своите вярвания на някой друг, коментира водачът на Църквата на Летящото спагетено чудовище Стефан Кирязов в студиото на Нова телевизия. 

"Нашата религия изключително уважава науката и подкрепя изучаването ѝ. Нашият създател с безбройни крайници иска от нас да изучаваме Вселената - от най-малките частици до големия Космос", поясни той. 

Справка в Софийския градски съд показва, че съдът е отказал да регистрира Църквата на летящото спагетено чудовище, която обединява пастафарианците. Характерно за тази църква е, че последователите лесно се разпознават по техния дрескод, който включва носенето на гевгир на главата. Последователите на спагетеното чудовище се наричат „пастафарианци”, а техният бог е същество със спагетени крайници и тяло от кюфтета. 

Учредител на е Църквата в България е Стефан Кирязов, който е програмист по професия. 

Църквата на Летящото спагетено чудовище е създадена от физика Боби Хендерсън през 2005 г. Хумористичното движение възниква като протест срещу въвеждането на учебни предмети за Божието начало в училищата в Канзас, успоредно с изучаването на еволюционната теория.

Facebook logo
Бъдете с нас и във