Банкеръ Weekly

Съдби

Пари и призвание мотивират дамите

Според психолозите жените, които избират "мъжки" професии, нямат желание да подражават на силния пол, нито да доказват мощта си. От друга страна съвременните работодатели не се интересуват от пола, а от опита и уменията на служителите си. За някои дами изборът на "мъжка" професия е въпрос на способности и дори на призвание. За други е продължение на семейната традиция. Но при всички случаи поприщата, на които се трудят представителите на силния пол, дават много по-големи възможности за високи доходи.


Джорджия Босколо, гондолиер

Във Венеция се появи първата сертифицирана жена гондолиер. Градската асоциация на гондолиерите е една от най-затворените мъжки касти в света - в нея членуват 425 души. През 2009-а 23-годишната Джорджия Босколо е първата жена, която успява да вземе успешно всички изпити и да получи разрешение да упражнява тази типично мъжка дейност. На практика момичето избира професията на своя баща, който, макар че се гордее с дъщеря си, продължава да смята, че това не е женска работа. Джорджия казва, че винаги е обичала гондолите и за разлика от трите си сестри всеки път е предпочитала да придружава баща си, вместо да се разхожда с приятели. За да получи правото да превозва пътници по каналите на Венеция с гондола, тя е преминава шестмесечен курс на обучение, след което полага изпити не само за управление на лодка, но и по английски език, география на Венеция и морско право.


 


Елена Коста, треньор на мъжки футболен отбор

Жените в мъжкия футбол отдавна не са екзотика. През май 2014-а френският тим "Клермон" бе оглавен от 36-годишната португалка Елена Коста. Тя е била стажантка при Жозе Моуриньо в "Челси", където получава прякора "Моуриньо в пола". Коста има голям опит, натрупан от работата с женски тимове и национални отбори в Иран и Ирак. За позицията, която заема в "Клермон", претендират 120 души. Въпреки това кариерата й във френския тим не потръгва. Месец след назначаването й Коста напуска поста със скандал заради неуважително отношение от страна на ръководството на клуба. Според нея тя била поканена на работа само с пропагандна цел и от самото начало никой не възнамерявал да й поверява реалното управление на отбора.


"Решението ми да напусна не може да се нарече неочаквано, защото бе предшествано от редица постъпки - подчертава Коста. - Обвиняват ме в неувереност, но това не е вярно. Аз съм толкова уверена, колкото и преди. Готова съм!" В края на краищата мястото на Коста беше заето от 39-годишната Корин Диакр, бивш капитан на женския национален отбор на Франция по футбол.


Първата дама треньор на мъжки тим е хърватската футболистка и фотомодел Тихана Немчич, който през 2012-а стана наставник на "Виктория" (Вояковац).


 


Карин Стар-Янсон, капитан далечно плаване

Все повече дами избират корабоплаването за своя професия. Но жените капитани в света и досега не са чак толкова много. През 2007-а шведката Карин Стар-Янсон става капитан на един от най-големите круизни кораби, Monarch of the Seas, дълъг 268 и широк 36 метра. Той превозва 2744 пътници плюс екипаж от 853 души. Корабът плува в района на Бахамските острови и е предназначен за кратки круизи с продължителност от 3-4 денонощия.


Карин Стар-Янсон е първата в света жена капитан на кораб от такъв тип и с такъв размер. Тя има бакалавърска степен по навигация от Технологичния университет "Чалмърс" в Гьотеборг и целият й живот е свързан с морето. "През 40-те и 50-те години на ХХ в., когато корабоплаването процъфтява, професията е свързана с тежка физическа работа, затова с нея се занимават само мъже. Днес това е дейност, свързана най-вече с интелект и знания".


 


Сузи Волф, състезател от "Формула-1"

Тридесет и една годишната шотландка Сузи Волф, която през тази година стартира във "Формула-1", е първата жена в състезанието от 22 години насам. Но дебютът й на първата свободна тренировка в навечерието на Гран при на Великобритания не завърши по най-добрия начин. Заради проблеми в двигателя Сузи успя да измине само една бърза обиколка.


Волф започва да се занимава с картинг от осемгодишна, участва в различни състезания и печели призови места. Но винаги е мечтала за "Формула-1". Сузи навлиза в големия автомобилен спорт през 2001 година. През 2013-а става пилот изпитател на болидите на отбора Williams, от чието име трябваше да се състезава в Гран при на Великобритания. Волф бе много разочарована от неуспеха си, но заяви, че ще се готви за следващи състезания: "Целта ми е да стана по-добра. Фактът, че съм жена, ми помага много в кариерата и открива допълнителни възможности пред мен, особено в Williams. Аз ценя тези възможности и задължително ще се възползвам от тях".


 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във