Банкеръ Daily

Съдби

Паметникът на връх Шипка е построен с дарения

На днешния ден през 1934 г. цар Борис III открива Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат, за да увековечи подвига на падналите за свободата на България. Той е изграден на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 г., които в крайна сметка решават освобождението на България и нейното бъдеще. Паметникът е част от Националния парк-музей Шипка.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и строителството завършва през 1930 година. Мемориалът на връх "Свети Никола" е тържествено открит от държавният глава цар Борис III.

През 1920 г. живите ветерани-опълченци се събират на нов конгрес и решават да се построи Паметник на свободата на връх Шипка. Средствата за изграждането му са събирани като доброволни дарения от целия народ. Конкурсът е спечелен от архитект Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, който заедно с Кирил Шиваров изпълнява монументалната фигура на лъва.

Паметникът е открит тържествено през 1934 година. Той представлява голяма кула от доломит с форма на пресечена пирамида, с височина 31.5 метра. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с дължина 8 м и височина 4 м, а на другите страни на кулата са изписани местата на големите сражения - Шипка, Стара Загора, Шейново. Женска фигура олицетворява Победата над турските войски.

На приземния етаж на паметника стои голям мраморен саркофаг, в който се пазят част от костите на руските воини и българските опълченци. Над него има още четири етажа, на които са разположени някои копия на български бойни знамена и други реликви. На върха на кулата се открива прекрасна панорама на върха Шипка и околността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във