Банкеръ Weekly

Съдби

Пагоните й отиват

Съпругата на новия китайски лидер е напът да разруши традиционните представи за ролята и мястото на жената в обществото

В Китай незабелязано се случи една истинска революция. Върху вековните традиции на Поднебесната империя посегна


друг, а съпругата на новия китайски лидер, избран на завършилия неотдавна конгрес на Комунистическата партия. Досега китайците знаеха твърде малко за първите дами на страната, които, както предписва конфуцианската, пък и партийната традиция, оставаха в сянката на венценосните си съпрузи. Славата на Пън Лиян обаче може и да затъмни мъжа й, генералния секретар на Комунистическата партия и председател на КНР Си Цзинпин.


Сегашната първа лейди е една от най-известните певици на необятната страна. Тя е на 49 години, притежава многобройни музикални китайски титли и награди и неведнъж е побеждавала на чуждестранни конкурси.


Освен с красиви сценични костюми Пън Лиян често може да бъде видяна във военна униформа, накичена с медали и ордени. Тя е генерал-майор от китайската армия. И това не е за чудене, тъй като патриотичните песни заемат видно място в репертоара й. За творчеството на Пън красноречиво говорят заглавията на най-големите й хитове - В земята на надеждата, Дъщерята на партия и други.


Пън е участвала рекорден брой пъти в китайската новогодишна телевизионна програма, която има най-многобройната зрителска аудитория в света. Освен това тя е член на ансамбъла за песни и танци към политическото управление на китайската армия и често гастролира във военни части и гарнизони.


Сега почитателите на Пън Лиян, а те са много повече, отколкото тези на съпруга й, ще я виждат значително по-рядко на сцената. Първо, защото това налага новото й положение. И второ, защото съпругата на президента не разполага с много време. Пън вече е посланик на добра воля към ООН в борбата срещу туберкулозата и СПИН-а. През тази година тя и основателят на Майкрософт Бил Гейтс участваха заедно в кампания срещу тютюнопушенето. Сега нейните всевъзможни титли и постове, а следователно и задълженията й ще станат много повече.


Трудно е да се каже дали самата Пън Лиян ще се промени, ставайки първа лейди, но тя и преди беше изключително откровена пред западните журналисти. През февруари тази година например тя разкри с поразителна прямота личния си живот пред кореспондент на People. Читателите научиха, че Пън и Си са се запознали през 1987-а, когато той бил заместник-кмет на пристанищния град Сямън в провинция Фудзиен. Тогава тя била на 24 години, а той - на тридесет и три. Момичето решило да провери какво цени най-много в жените - външността или вътрешния им свят. Затова Пън облякла за първата среща със своя обожател торбести панталони и широка риза. Си я учудил с това, че дошъл облечен още по-просто, макар че бил вторият човек в града. Той се интересувал не от хонорарите й, а от това, че пее, и от начина, по който избира репертоара си.


Когато се срещнахме за пръв път почувствах с цялото си сърце, че това е идеалният мъж, за който жените мечтаят в сънищата си - честен, прям, умен - разказва певицата в интервюто си за американското списание. - Влюбих се в него от пръв поглед.


По това време Си Цзинпин вече бил успял да се разведе. С първата си съпруга, дъщеря на дипломат, той се карал едва ли не всеки ден. Впрочем сега тя живее във Великобритания и вероятно съжалява, че пропуснала шанса си да стане първа дама на Китай.


Родителите на Пън не одобрили избора на дъщеря си. Може би заради предишния му семеен опит или пък заради разликата във възрастта. Така или иначе те забранили на Пън да се омъжи за Си. Бащата и майката на певицата били обикновени хора, така че перспективата дъщеря им да влезе в управляващия елит на Китай също ги плашела. Си Цзинпин обаче успял да спечели благоразположението на бъдещите си роднини. Моят баща също е син на селянин. Той е най-добрият човек и никога не отказва нищо на когото и да било - тази фраза, произнесена от кандидат съпруга, се оказала решаваща.


Си Цзинпин и Пън Лиян имат дъщеря. Тя е на 21 години и учи в Харвард под измислено име. Според Пън на личния й живот може само да се завижда. На въпроса защо винаги се усмихва тя отговаря, че причината е в щастливия й брак. Когато той се връща вкъщи, аз не мисля, че се е върнал големият ръководител - цитира думите на Пън агенция Reuters. - За мен той е просто моят съпруг. Когато се прибера у дома, и той не вижда в мен звездата. Аз съм само неговата съпруга.


На Запад Пън Лиян щеше да е идеалната първа лейди - красива, фотогенична, суперизвестна. В Китай обаче нещата стоят по друг начин. Досега жените на лидерите, с изключение на съпругата на Мао Цзедун, Цзян Цин, бяха неизвестни не само в чужбина, но и в самия Китай. Очевидно и тази традиция е напът да остане в миналото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във