Банкеръ Weekly

Съдби

ПАДЕНИЕТО НА ГУБЕРНАТОРА РАЯН

Корупция от горе до долу, договори срещу подкупи, непреодолима мрежа от продажни чиновници - такова било всекидневието в региона, чийто губернатор Джордж Раян преди броени дни беше изпратен в затвора.
Най-добрият губернатор на Америка
Гражданите на Илинойс имат маса поводи да нарекат в чест на Джордж Гомър Раян улица, площад или стадион. Най-малкото защото е служил тридесет години на различни длъжности в щата. През 1999-а, след като става губернатор, Раян подписва закон за създаването на Илинойския фонд за развитие на инфраструктурата, пътищата, училищата и транспортните системи. В резултат на това днес Илинойс е с едни от най-добрите автомагистрали (за тях Раян похарчил 4.1 млрд. долара), обществен транспорт (почти 5 млрд. долара) и училищно образование (2.2 млрд. долара). А по развитие на технологиите само за няколко години щатът се нарежда на първо място в САЩ. На Раян принадлежи и заслугата, че Илинойс е регион, където броят на работните места расте с най-бързи темпове.
Заслугите му към страната също са многобройни. През 2003-а Раян пръв сред американските губернатори въвежда мораториум върху смъртното наказание и отменя вече произнесените смъртни присъди. Така той реагирал на новината, че няколко студенти от местния университет са доказали невинността на един от осъдените на смърт буквално два часа преди екзекуцията му. Тогава губернаторът, активен привърженик на смъртното наказание, бил потресен от факта, че за малко не се е разпоредил да убият невинен човек. Аз продължавам да съм сигурен, че екзекуцията е адекватно наказание за ужасните престъпления. Но искам да съм сигурен и в това, че тя се прилага само по отношение на виновните - заяви Раян. - Докато няма такава увереност, няма да има и изпълнение на смъртни присъди в щата. Впоследствие аналогични стъпки бяха предприети в повечето щати, където смъртната присъда още не е отменена окончателно. Либералната американска общественост нарече Раян герой, а Комитетът по Нобеловите награди дори разглеждаше кандидатурата му за премията за мир.
За републиканците губернаторът Раян бе незаменим човек. Той и още няколко видни либерали-републиканци помагаха на лидерите на партията да отхвърлят обвиненията в прекомерен консерватизъм. Въпреки това Джордж Гомър Раян ще влезе в историята не благодарение на своите заслуги, а на шумен скандал, свързан с корупция, който отначало му струва поста, а след това и свободата.
Операция Безопасен път
Историята започва на 8 ноември 1994 година. Преподобният Дуейн Уилис и съпругата му Джанет тъкмо били гласували на изборите за Джим Едгар и Джордж Раян, кандидати съответно за губернатор и държавен секретар на Илинойс. След като изпълнили гражданския си дълг, двамата заедно с шестте си малолетни деца се отправили към Уисконсин, за да навестят най-големия си син. Трагедията се случила още преди семейството да пресече границата на щата. Микробусът им налетял на арматура, паднала от камион, управляван от Рикардо Гусман. Избухнал пожар, в който загинали и шестте деца.
В хода на разследването се изяснило, че малко преди катастрофата минаващи наблизо шофьори няколко пъти предупредили водача, че камионът му буквално се разпада на пътя. Той не отговаряше нищо или просто се усмихваше - разказва по-късно един от свидетелите. - Спомням си как тогава си помислих, че на такива слабоумни трябва да им се отнемат шофьорските права.
Мексиканецът Рикардо Гусман не бил слабоумен. Той просто не разбирал нито дума английски. Единственият език, който владеел, бил испанският. Така че следователите се заинтересували как е успял да получи шофьорско удостоверение. Според законите на щата, преди да издадат такова разрешително властите са длъжни да се убедят, че потенциалният водач знае английски и може да се разбира с останалите участници в пътното движение и със сътрудниците на пътната полиция. По признанията на самия Гусман той просто си купил удостоверението.
Скоро станало ясно, че покупката на шофьорски права е нещо съвсем обичайно в Илинойс. Стотици неквалифицирани хора купуваха книжки в щата - казва един от бившите служители на апарата на държавния секретар. - Не знам дали Раян е бил наясно с това, но, общо взето, за никого не беше тайна.
Страшната смърт на шестте деца предизвиква едно от най-мащабните антикорупционни разследвания не само в историята на щата, но и на цялата страна. ФБР и другите федерални ведомства, които взимат участие в операцията, й дават името Безопасен път. Картината на корупцията, обхванала щата, се очертаваше постепенно - отбелязва местен журналист, занимавал се със скандала от самото му начало. - Но всеки път, когато следствието откриваше нова част от мозайката, се разбираше, че Джордж Раян има пряко отношение към нея.
След дирекцията по транспорта - ведомството, отговарящо за издаването на шофьорски разрешителни, агентите на ФБР се заели и с други административни служби. Почти във всеки случай откривахме свидетелства за корупция - твърди един от федералните агенти. - Колкото по-дълбоко нагазвахме обаче, толкова по-сериозна ставаше съпротивата на местните власти. Следователите изяснили твърде бързо причината за това. Част от парите, получавани от продажните чиновници, в края на краищата се оказвали в предизборните фондове на Джордж Раян, който планирал да се бори за губернаторското място.
През 1998-а били произнесени едновременно обвинителните заключения срещу трима сътрудници от апарата на държавния секретар на Илинойс. Една от обвиняемите - Мери Ан Мастродоменико, признала, че е предлагала на всички посетители, обърнали се към нея, да помогнат на предизборната кампания на началника й. По такъв начин тя успяла да събере 50 хил. долара. Следователите изобщо не се съмнявали, че госпожа Мастродоменико не е единствената, която е приемала пожертвования. А Джордж Раян и членовете на екипа му, заемащи високи постове, като благодарност за събраните средства игнорирали жалбите срещу своите подчинени.
Безкористната корупция
Съветниците на Раян препоръчали на шефа си да не си мълчи. И най-вече когато става дума за ноемврийските събития от 1994 година. Държавният секретар на няколко пъти обяснил пред избирателите си, че няма никакво отношение към трагедията на шосе I-94. Той убеждавал съгражданите си, че каквото и да говорят убитият от скръб баща и федералните агенти, фактът си е факт: Рикардо Гусман е получил шофьорски права на изцяло законни основания и всички инсинуации по този повод са лъжа, клевета и злонамерени действия от страна на политическите му врагове.
Засилил се и натискът върху следствието. Работата на федералните агенти била саботирана, а служителите на местните органи на реда, които им били изпратени на помощ, често били уволнявани. Достатъчно било някой от обкръжението на държавния секретар да спомене, че даден агент се отнася твърде старателно към задълженията си.
Оказало се, че тази тактика върши работа. Разследването замряло, а избирателите, свикнали да гласуват за републиканците (партията управлявала от десетилетия щата), повярвали на пропагандата. На губернаторските избори през 1998 г. Раян получил над половината от гласовете. В речта си при встъпването в длъжност губернаторът благодарил на хората и обещал, че времето на скандалите си е отишло безвъзвратно: Дали онези, които ще назнача на високите постове, няма да кривнат от правия път? Всички ние правим грешки. Всеки от нас може да вземе неправилно решение. Но вие може да сте сигурни, че ще направя всичко, за да оправдая вашето доверие. Ако сгреша, ще съм първият, който ще ви каже това.
През 1999-а Джордж Раян официално поема губернаторските си задължения. След което, според противниците му, корупцията просто заляла щата. Договорите за изпълнение на поръчки в рамките на мащабните проекти на губернатора се давали на малък кръг от бизнесмени, с които го свързвало лично приятелство. Много от пътищата, училищата и други инфраструктурни обекти, построени по онова време, могат да бъдат наречени златни. Те, разбира се, били необходими и подобрили живота на гражданите, но заплатени от бюджета необичайно щедро.
Дейността на федералните агенти отново се активизирала. През 2001 г. ФБР издава заповед за арестуването на няколко десетки местни държавни служители и почти всички започват да правят признания. Прелом в делото настъпил през март 2002-ра, когато в корупция са обвинени най-близките съратници на Джордж Раян - бившият шеф на администрацията му и ръководител на предизборния му щаб Скот Фоуъл, заместникът на Фоуъл - Ричард Джулиано, както и предизборният фонд Народът за Джордж Раян. Джулиано сключва сделка със следствието и само след няколко месеца обвиняеми по делото за корупция станали едва ли не всички най-близки помощници на губернатора. Това, което най-много поразило следователите и журналистите, е фактът, че самият Раян не е получавал почти нищо от корупционните схеми. Раян никога не е взимал подкупи. Може да е взимал подаръци и да е използвал различни услуги като плащането на отпуската му или на самолетни билети, но никога не е взимал пари - подчертава един от следователите. - Всички средства са отивали в избирателните му фондове.
Впрочем до избори така и не се стига. През 2002 г. са арестувани почти всички високопоставени членове на предизборната кампания на Раян. На него не му оставало друго освен да обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат и че ще излезе от политиката след изтичането на пълномощията му.
През декември 2003-а официални обвинения в корупция били предявени и на самия Джордж Раян. Обвинителното заключение съдържало 18 точки. Съдът пък започва работата си по делото на 15 септември 2005 г. и въпреки предсказанията на журналистите и юристите приключва необикновено бързо. Половин година е нищо за такива процеси - смята юрист, проследил работата на магистратите. - Присъдата също беше предрешена. За адвокатите на Раян делото бе безнадеждно от самото начало. Защитниците впрочем се постараха. Основният им аргумент бил, че Раян не е сложил нито цент в джоба си. Те наблегнали на това, че по време на губернаторството си той е живял от заплатата си, а след оттеглянето - от пенсията си. Както и на обстоятелството, че Раян никога не е имал спестявания или ценни книжа.
Тези аргументи обаче престават да са убедителни, когато обвинението припомня колко души вече излежават наказанията си по делата, заведени в рамките на разследването Безопасен път. Съдебните заседатели така и не повярвали, че Раян не е знаел нищо за поведението на подчинените си или че всеки случай на сключване на изгоден договор с приятел или познат на губернатора е просто стечение на обстоятелствата. Преди броени дни те го признават за виновен в корупция. Предстои съдията да определи наказанието на 72-годишния Джордж Раян. Отчитайки възрастта на обвиняемия, мнозина са убедени, че всяка присъда (освен условната, на каквато не може да се надява) за него ще е равносилна на доживотен затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във