Банкеръ Weekly

Съдби

Падението на гигантите

Най-големите високотехнологични компании от Силициевата долина се превърнаха в обект на многобройни нападки от страна на властите, медиите и обикновените потребители през 2017-а. Ето за какво бяха атакувани гигантите. 

Google

Един от най-шумните провали за Google през миналата година бе уволнението на програмния инженер Джеймс Дамор заради сексистки скандал. Той разпрати на своите колеги десетстранично писмо, в което обясни неуспехите на дамите в сферата на високите технологии с техните биологични особености. В посланието си инженерът на няколко пъти подчертава, че е застъпник на разнообразието, уважава жените и просто иска да обърне вниманието на обществеността върху факта, че не всички различия между половете са резултат от дискриминационно отношение. Въпреки това Google реши да се презастрахова и уволни Дамор за нарушаване на нормите на поведение във фирмата, обвинявайки го в сексизъм. На свой ред инженерът даде под съд компанията майка Google Alphabet, опитвайки се да оспори уволнението си и да докаже, че работодателят не е успял да защити правата му като работник.

Покрай всичко това Google е заплашена от колективен иск на 60 служителки, които след описаните събития решиха да обърнат внимание, че жените в компанията получават по-малки заплати от колегите си мъже.

YouTube

Въпреки финансовите си успехи през изминалата година YouTube също се оказа в центъра на няколко скандала. През март няколко големи рекламодатели едновременно се отказаха от публикуването на техни клипове в уебсайта, защото били демонстрирани преди екстремистки видеа. По този начин обявите им се оказали в непосредствена близост до съдържание, поощряващо насилието, дискриминацията и дори тероризма. 

Но и това не е всичко - разгоря се скандалът "Елзагейт" (по аналогия с "Уотъргейт"), кръстен на главната героиня от "Замръзналото кралство" принцеса Елза. YouTube бе наводнен от клипове със съдържание за възрастни, експлоатиращи популярни сред съвременните деца герои. Те бяха придружени от ярка обложка, която привличаше малчуганите и ги провокираше да ги разглеждат. Обществеността обърна внимание и на клиповете, в които фигурират деца. Оказа се, че и най-невинните сред тях са привлекли хора, оставящи странни коментари за "сексуалността" на хлапетата.  Според специалистите някои от клиповете биха могли да бъдат спонсорирани от педофили. През декември 2017-а компанията Google, собственик на YouTube, обеща да увеличи броя на служителите, проследяващи нежеланото съдържание, за да направят уебсайта за видеосподеляне  безопасно място за потребителите от всички възрасти. 

Facebook

През 2017-а американският Конгрес стигна до извода, че социалната мрежа на Марк Зукърбърг е изиграла главна роля в разпространението на руска пропаганда, като не е успяла да разпознае навреме политическата реклама и фактически е повлияла на резултатите от президентските избори през 2016-а.

Наред с Facebook под удар попаднаха Twitter и YouTube за тиражиране на фалшиви новини и несправяне с потока от недостоверна информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във