Банкеръ Weekly

Съдби

ОТВОРИ ВРАТИ НОВА АКАДЕМИЧНА ГАЛЕРИЯ

На 24 март в София (ул. Любен Каравелов 17, в съседство с Червената къща) бе открита нова търговска артгалерия - NBU Gallery. Тя е на Нов български университет и е поредната културна инициатива на частното висше училище. В скромното изложбено пространство се излагат произведения на преподаватели и студенти, бивши и настоящи, разгънати в много широк спектър: живопис, малка пластика, керамика, текстил, художествена фотография и други. От само себе си се разбира, че ценовата политика на новата галерия е насочена към най-масовата аудитория, която може да си позволи естетизация на своя бит и има достатъчен вкус и необходимост от това.
Отбелязваме събитието, защото то е попътно на една нова тенденция в галерийното ни дело - академичните центрове за изложби и търговия с артпроизведения. Началото през миналата година сложи Художествената академия с откриването на галерия Академия в своя сграден комплекс. Веднага след това инициативата бе подхваната от галерия Дебюти при Софийското художествено училище, което, макар и да не е висше, притежава нужния академичен статус. Трета поред е галерията на Нов български университет, чрез която тенденцията се затвърждава и очаква новото си продължение. При това трите вече действащи културни средища имат различни стратегии за индивидуално присъствие в общото културно пространство на столицата. Академия излезе на по-широк и видим международен път, което доказа чрез серията чуждестранни експозиции, в това число и тази на Кристо и Жан-Клод - първата официална изложба на големите майстори в България. Дебюти е с по-скромни амбиции, които засега обхващат главно творчеството на педагози и възпитаници на Художественото училище. Подобен е и подходът на галерията на НБУ, която, може да се очаква, ще разгъне и по-широка международна панорама, продиктувана от спецификата на частното висше училище.
Споменатата тройка от новооткрити академични галерии придобива особено значение и на фона на съществуващия и действащ в момента български артпазар. Както добре е известно, той все още е в процес на структуриране и окончателно легитимиране пред обществеността. В този смисъл галериите Академия, Дебюти и NBU Gallery са чудесен пример за едно от възможните решения на натрупалите се през последните петнайсет години проблеми, допълнително затлачени и от отсъствието на съвременна нормативна база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във