Банкеръ Weekly

Съдби

Отровени от милиардите

В Лондон по подозрение в убийство е арестуван един от най-богатите хора на Великобритания, милиардерът Ханс Кристиан Раузинг. Той е син и наследник на Ханс Раузинг, основател на най-голямата компания за производство на опаковки в света Tetra Pak, чието състояние списание Forbes оценява на 10 млрд. долара.


Отначало 49-годишният Ханс Кристиан бе спрян от пътна полиция за опасно шофиране, а в колата му бяха открити наркотици. При последвалия обиск в къщата на съпрузите Раузинг, намираща се в шикозен район в Челси, полицаите намериха тялото на 49-годишната Ева Раузинг.


Аутопсия без резултат


Причината за смъртта на жената още не е установена. Аутопсията така и не даде необходимите отговори. Първоначално експертите твърдяха, че трупът е престоял в къщата в продължение на седмица, но сега считат, че става дума за не по-малко от месец. Предстои да излязат резултатите от токсикологичната и други експертизи, както и извършването на повторна аутопсия.


В случай на насилствена или внезапна смърт при неизяснени обстоятелства в Англия се извършва дознание от коронер (специален следовател във Великобритания, САЩ и някои други страни). На 14 юли във Уестминстърския коронерски съд се състоя предварителното слушане по делото за смъртта на Ева Раузинг. Сега полицията проучва записите от камерите за видеонаблюдение, банковите сметки на съпрузите, техните медицински документи и разпитва съседите.


Основните версии за смъртта на Ева Раузинг са убийство и предозиране с наркотици. Полицаите се опитаха да научат вещо от съпруга на покойната, но той така и не успя да даде адекватни отговори. Лекарите констатираха, че милиардерът страда от временна невменяемост, причинена от хроничен алкохолизъм и наркомания. Сега той се намира под арест в специална рехабилитационна клиника. Подозрението за убийство срещу него не е снето, а полицията очаква, че нарколозите скоро ще върнат милиардера във форма.


Междувременно законният срок за задържане на Ханс Кристиан под арест без предявяване на обвинения изтече на 18 юли. В този ден той беше откаран в Магистратския съд на Западен Лондон, където бе обвинен, че е възпрепятствал закона и не е погребал своевременно съпругата си. По време на заседанието се разбра, че полицията е открила трупа на Ева Раузинг редом с легло затрупано с купища дрехи, а вратата на стаята, където лежала покойницата, била залепена с лента.


Осемдесет и шест годишният Ханс Раузинг е наел опитен екип от първокласни адвокати, сред които е Александър Камерън - по-големият брат на британския премиер-министър Дейвид Камерън. Защитниците вече представиха пред коронера версия, обясняваща защо клиентът им е живял толкова дни с трупа на жена си в общия им дом. Според тях след неочакваната смърт на Ева Ханс Кристиан бил травмиран психически. Бидейки в шок и отчаяние, той се обърнал към наркотиците и загубил ориентация за времето.


Милиардерът и жена му отдавна са в полезрението на органите на реда заради дрогата. През април 2008-а Ева Раузинг беше арестувана при опит да внесе наркотици на прием в посолството на САЩ в Лондон. Охранителите откриха в чантичката й 2.5 г хероин и 10 г крек. А при обиска на жилището на двойката бе намерен голям запас от наркотици, включително 50 г кокаин. Съпрузите бяха арестувани, а после освободени под гаранция. Следствието и съдебният процес, които се проточиха повече от година, завършиха с условно наказание.


Съюзът на аутсайдерите


Ева и Ханс Кристиан се запознават през 1986-а в рехабилитационен център за наркомани в Калифорния. Двамата имат четири деца. Освен разкошната лондонска къща с 12 стаи, съпрузите притежават 11-стайна вила в Барбадос на стойност 15 млн. долара и разкошни апартаменти на круизния лайнер The World, построен специално за свръхбогаташи. Ханс Кристиан отказва да постъпи в компанията на баща си и живее като скучаещ богаташ. Ева, чийто баща заема водеща позиция в PepsiCo, също не се претоварва с работа. На младини зарязва художествения колеж Occidental в Лос Анджелис, а след като се омъжва за сина на собственика на опаковъчната империя, предпочита живота на светска лъвица и благодетелка. Съпрузите жертват милиони долари за организации, занимаващи се с рехабилитация на наркомани. Двамата основават благотворителния фонд The Eva and Hans K. Rausing Trust, който спонсорира лечението на наркозависимостта и алкохолизма. Ева заедно с херцогинята на Кембридж е патрон на британската благотворителна организация Action on Addiction, грижеща се за бездомни наркомани.


Британски коментатори се опитват да обяснят зависимостта от дрогата и алкохола на Ханс Кристиан с психическата травма, получена в юношеството му. Тогава той осъзнал, че е обречен да остане завинаги в сянката на своя преуспяващ и могъщ баща милионер. Младият Ханс нямал никакви интереси или хобита и според психоаналитиците тъкмо чувството за безизходица го накарало да замине за Индия. Тогава бил на деветнайсет. След това се преместил в Непал, където прекарал няколко години в община на местните хипита в Катманду, където се пристрастил към наркотиците.


Впрочем бащата на Ханс Кристиян също има доста нетипично за богаташ поведение. Престарелият Ханс Раузинг живее със съпругата си Марит в обширно имение в графство Източен Съсекс на стойност 30 млн. долара. Въпреки това милиардерът пътува със стара Нива, руско производство, а когато купува билети за театър или концерт, винаги настоява за отстъпката, която се полага на пенсионерите.


Майката на Ева Раузинг има своя версия за нейната смърт. Живеещата в САЩ Нанси Кемени съобщи, че малко преди да умре, дъщеря й се върнала в Лондон след престой в американски център за наркомани, където съпругът й отказал да я придружи. По думите й Ева имала сериозни проблеми със сърцето - била със сменена клапа и кардиостимулатор. Тя уж се върнала в Англия, за да убеди мъжа си да преминат заедно курс за лечение в САЩ. Според Нанси Кемени дългият полет до Лондон вероятно е причинил сърдечен пристъп на дъщеря й, която се намирала в дълбока депресия. И това, според майката, довело до трагичната развръзка. Експертите се отнасят скептично към тази версия, тъй като аутопсията не установи никакви следи от инфаркт и други смъртоносни заболявания.


Вик за помощ


Популярният британски таблоид Daily Mail, който извършва собствено журналистическо разследване на смъртта на Ева Раузинг, се свърза с нейната по-малка сестра Би в САЩ. Тя разказва как в началото на май тази година отишла в Лондон по молба на родителите си, за да разбере какво се случва със сестра й. Ева не била отговаряла на телефонните позвънявания и на електронните писма близо месец. След като пристигнала в британската столица, Би отишла в къщата на Кадоган плейс, но не могла да види сестра си. Ева се заключила в спалнята си и не отваряла вратата въпреки многобройните молби. Наложило се Би да се върне в САЩ. Мисля - казва сестрата на жертвата, - че Ева от няколко седмици не е между живите. Още в Лондон заподозрях, че с нея се е случило нещо страшно.


Журналистите от Daily Mail се изхитриха да получат достъп до персоналния ноутбук на Ева Раузинг и да се запознаят с кореспонденцията й. Вестникът публикува неизпратен е-мейл, адресиран до свекъра й Ханс Раузинг : Ако нищо не се промени - пише Ева, - аз ще умра... Ханс, твоят син се чувства напълно безпомощен... Аз губя връзка с него, защото отпадам с всеки изминал ден. Този предсмъртен вик на отчаяние не достига до бащата на мъжа й. Семействата Раузинг и Кемени много пъти са се опитвали да помогнат на Ева и Ханс Кристиан да се отърват от наркотичната зависимост, но в отговор са получавали само твърд отпор и неприязън.


Една от приятелките на жертвата твърди, че малко преди смъртта си тя започнала да говори за развод. Ако остана с Ханс, знам че ще умра, казвала Ева. Раузинг старши също наел водещ адвокат по бракоразводни дела, който да представлява интересите на сина му. В електронно писмо, адресирано до близка приятелка, Ева признава, че е изневерила на съпруга си. Всичко това не може да не безпокои полицията, която подозира Ханс Кристиан, че е убил съпругата си. Предполага се,че дознанието и слушанията по делото в съда ще завършат не по-рано от октомври тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във