Банкеръ Weekly

Съдби

ОТКРИТ Е ХРАМЪТ СВ. 40 МЪЧЕНИЦИ

На 14 септември, Кръстовден, с тържествен ритуал бе открита частично реставрираната църква Св. 40 мъченици във Велико Търново. Както в. БАНКЕРЪ писа през пролетта на миналата година, храмът бе наводнен и силно повреден от придошлите води на река Янтра. Ремонтните работи се подновяваха на няколко пъти и по предварителни данни досега струват над 3 млн. лева. А предстои още работа, защото догодина трябва да бъдат монтирани стенописите на храма, съхранявани в регионалния исторически музей. За тази цел са предвидени още 200 хил. лв. от държавния бюджет, но Министерството на културата търси и допълнително финансиране от различни международни фондове в Япония и ЮНЕСКО. Ако това се осъществи, ще продължат археологическите проучвания и укрепването на южната част от манастирския комплекс Великата лавра.
През последните три десетилетия храмът Св. 40 мъченици е недостъпен за посетители поради лошото му конструктивно състояние. Църквата е построена през 1230 г. по времето на цар Иван Асен II. В нея се намират някои от реликвите на старата българска история (Омуртаговата колона, например), а освен това и гробовете на цар Калоян и св. Сава Сръбски. Не е излишно да напомним, че точно тук през 1908 г. княз Фердинанд се провъзгласява за цар и обявява независимостта на България. Очевидно приближаващият вековен юбилей на този акт (и вече като част от ЕС) кара правителството да се заеме по-сериозно с възстановяването на Св. 40 мъченици, където -предполага се - ще се състоят тържествата за отбелязване на кръглата годишнина. С други думи, грижата има по-скоро декоративен характер, а не е продиктувана от статуса на храма като национален паметник с много ценни художествени и исторически реликви (стенописите). Подробното изучаване на средновековната стенна живопис преди известно време роди и хипотезата, че е възможно част от тях да са дело на прочутия руски зограф Андрей Рубльов или негови ученици. По-късно, след проучване на руски специалисти, тя бе временно отхвърлена.
Каквито и да са съображенията на правителството, гласувало доверие на държавната фирма Реставрация ЕАД, първият етап от възстановителните работи по Св. 40 мъченици трябва да получи подобаващата обществена оценка. Но и да породи въпрос: как така за този храм се намериха необходимите суми, а за реставрацията на Боянската църква трябваше да се прибегне до дарителска кампания. При това средствата, необходими за окончателното завършване на храма в Бояна, са многократно по-малки!

Facebook logo
Бъдете с нас и във