Банкеръ Daily

Съдби

Откриха антична императорска резиденция край Свищов

Антична императорска резиденция откриха археолози при разкопките на римския военен лагер "Нове" край Свищов. Резиденцията се е намирала извън очертанията на военното съоръжение и е функционирала от II до VI век, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново доц. Павлина Владкова, заместник-ръководител на археологическия екип.

На базата на разкритите три исторически периода и на писмените източници, археолозите предполагат, че резиденцията е била посещавана от императорите Адриан, Каракала и Септимий Север, както и от сенатори и представители на императорските фамилии. Открити са над 1000 движими находки, сред които монети, керамика, мраморни облицовки. Като изключително ценни, археолозите посочиха бронзови статуетки, датиращи от втори век, които са били поставяни в домашните светилища (ларариуми). Статуетките са с големина около 10 сантиметра, но се отличават с изящество и прецизност на обработката, посочи Владкова. Едната от тях изобразява римски актьор с африканска маска, а другите две - човешки фигури с тоги.

Археолозите припомниха, че музеят в Свищов съхранява най-богата колекция с подобни статуетки, открити при разкопките в Нове. В близост до щаба на Първи италийски легион е разкрита сграда с три помещения, към която е запазена типичната за древността хипокаустна система за отопление с кръгли тухли. Стените на сградата са били украсени с пана, рисувани с цветни бои. Инсталацията ще бъде заземена и консервирана.

Проучванията край Свищов са продължили от юли до октомври, с участието и на археолози от Полша. Финансирането от страна на Министерството на културата е в размер на 35 хил. лева

Facebook logo
Бъдете с нас и във