Банкеръ Daily

Съдби

Отдаваме почит на народните будители

На 1 ноември България чества Деня на народните будители - празника, на който се отдава почит на просветителите, книжовниците и революционерите, изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Като будители най-често са споменавани личности като Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества в Пловдив през 1909 г. По време на комунистическия режим празникът е отменен, но традицията на почитането му остава жива и през 1992 г. отново започва отбелязването му.

По повод празника националният флаг бе издигнат пред президентството. На церемония ще присъства държавният глава Румен Радев. В 10.00 часа президентът прие почетния строй на Националната гвардейска част, а след церемонията ще се срещне на "Дондуков" 2 с ръководители на институции в областта на науката, образованието, културата и изкуството.

В 14.00 часа Радев ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", която в предишни години организираше ден на отворените врати за празника, обяви, че днес няма да работи с читатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във