Банкеръ Daily

Съдби

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу вируса на ХИВ/СПИН. Светът се бори със смъртоносния вирус вече повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК-София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

Мобилните екипи на младежката организация на Червения кръст днес раздават информационни материали и презервативи на територията на средни и висши училища в София.

От 12.00 до 16.00 ч. на пл. „Св. Неделя” до метростанция „Сердика” доброволците на БМЧК ще насърчават минувачите да се изследват за ХИВ анонимно и безплатно от мобилен екип на КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН) на Сдружение „Здраве без граници”.

Информационната акция се осъществява със съдействието на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването. В подлеза на метростанция „Сердика” от 15.00 до 18.00 ч. младите червенокръстци ще информират столичани по темата.

В 18.00 ч. от пл. „Св. Неделя” доброволци и представители на партньорски организации в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН ще направят шествие по бул. „Витоша” до пилоните на НДК, където в 19.00 ч. ще запалят панделка от свещи - символ на движението за борба с коварния вирус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във