Банкеръ Weekly

Пътят на геймъра:

От видеоигрите до милиардите

Брок Пиърс

Роденият в Минесота Брок Пиърс, чието състояние Forbes оценява между 700 млн. и 1 млрд. долара, днес официално живее в Пуерто Рико. Там ползва предимствата от липсата на данъци върху личните доходи и прираста на капитала, на които се радват жителите на острова. Той обаче прекарва голяма част от времето си в Лос Анджелис, където неотдавна организира поредната шикозна вечеринка за 30 гости с фойерверки, танци, наргилета и шеф готвач от ресторант, удостоен със звезди на Мишлен. 

Тридесет и седем годишният Пиърс отдавна е "в час" с криптовалутите благодарение на видеоигрите. Като дете започва да гради артистична кариера и се снима в киното, най-вече в студията Walt Disney Pictures. На 17 става съосновател на компанията Digital Entertainment Network, предшественик на YouTube, която привлича 88 млн. долара инвестиции по време на бума на интернет фирмите, а после фалира. През 2000-а заклетият геймър Пиърс създава една от най-големите компании за търговия с виртуални активи - Internet Gaming Entertainment, която привлича хиляди потребители от Китай, копнеещи да спечелят виртуалните призове от видеоигри като World of Warcraft, а след това да ги продадат на милиони геймъри  в цял свят срещу реални пари. Така видеоигрите свързват Пиърс с криптовалутите от самото им зараждане.

Потенциалът на биткойна обсебва Пиърс до такава степен, че се оттегля от другите си дейности и започва да помага за основаването и финансирането на десетки дружества за криптовалути, включително Mastercoin, Blockchain Capital, Coinbase, Ethereum, Tether, Bitfury, а сега и Block.one.

Съдебните процеси преследват Брок Пиърс от много години. Един от най-ранните му партньори е осъден за сексуално насилие, а срещу самия него било образувано гражданско дело за участие в сексуални престъпления, от което успява да се измъкне невредим.

Сега предприемачът възнамерява да пожертва 1 млрд. долара за създаването на децентрализирано автономно дружество, работещо с технологията блокчейн. По думите му то ще бъде регистрирано като благотворителна организация, чиито членове ще получат право на глас при разпределянето на средствата. Компанията ще започне да функционира на 1 юни 2018-а въз основа на блокчейн технологията EOS.IO, задействана не без помощта на Пиърс. Когато го питат какво очаква от новото си начинание, Брок отговаря: "Просто ще спечеля още пари, не се притеснявам за това."

Facebook logo
Бъдете с нас и във