Банкеръ Weekly

Съдби

От селската проза до виртуалните пари

Мутай с двегодишната си дъщеричка Ксена
S 250 b2eec3c0 884b 4473 943d 97e6ce720e4a

Апартаментът на Южен Мутай в Найроби е изпълнен със звук на пари. Той идва от бръмчащата редица от вентилатори, охлаждащи компютрите, настроени от Мутай да генерират денонощно криптовалути. Двадесет и осем годишният кениец е заделил част от жилищната си площ за своя бизнес. Нещо повече, той инвестира всеки спестен цент в първоначални емисии на жетони, които някои стартиращи фирми пускат за продажба, за да финансират дейността си.

Мутай е горд гражданин на странен и противоречив нов свят и твърде рядка порода със своето едва гимназиално образование и без формалното обучение за програмист. Което, според него, е още едно доказателство, че криптовалутите не са просто измама, както твърди главният изпълнителен директор на "Джей Пи Моргън Чейз" - Джейми Даймън. Защото в света на виртуалните валути, които се търгуват без намесата на банки и регулатори, "големите играчи не могат да откажат на никого участие във финансовата система".

За Мутай предимството на цифровите пари е, че те предоставят игрално поле на световните пазари на хора като него. На другия полюс критиците твърдят, че младият мъж върши глупости, като изразходва огромно количество енергия, за да добие изфабрикуван от софтуера актив, търгуван анонимно в лотария, на която криминогенните субекти не могат да устоят.

Или, в резюме, Мутай е в епицентъра на измама или на революция. Каквато и да е истината, пазарът на криптовалути буквално експлодира, умножавайки обема си от едва 17 млрд. щ. долара в началото на годината до 190 млрд. долара. Да не говорим за стотиците нови "монети", които наводниха виртуалния свят, след като предприемачите започнаха да разработват проекти, основани на технологията за генериране и осчетоводяване на сделките с валутите (blockchain). Пазарната оценка на най-широко разпространената от тях - Bitcoin, бе 6403 щ. долара на 13 ноември в 12 ч. българско време, което отговаря на пазарна капитализация от около 107 млрд. долара. 

Дигиталните пари са особено атрактивни в стопанствата, където има рестрикции за износ на кеш зад граница, хората нямат банкови сметки или чиито национални валути са проядени от инфлация. Точно такъв е случаят на Зимбабве, изправена пред ликвидна криза заради инфлационната спирала. На тамошната борса Golix цената на Bitcoin надхвърли 10 хил. щ долара - 75% премия над световната оценка на монетите, след като местните жители се втурнаха да защитават спестяванията си. А след като на 15 ноември военните поеха властта и поставиха президента на страната под домашен арест, Bitcoin скочи до 13499 щ. долара в столицата Хараре - почти двойно над цената на дигиталните пари на международните пазари, по данни от уебсайта Golix.  В шест от най-големите африкански държави, за които има търговски данни на онлайн борсата Local Bitcoins, средната надбавка над индекса на криптовалутата на агенция "Блумбърг" е 7%, докато на основните търговски центрове в Китай, Южна Корея, Германия и Великобритания тя не надхвърля три процента. Мутай пък смята виртуалните пари за напълно сигурни, тъй като местните политически трусове не им влияят. 

До миналата година Мутай не бил чувал за Bitcoin, а преди десетилетие дори нямал достъп до компютър. Живеел в селото на майка си и вършел всякаква селскостопанска работа, пасял овце и превозвал хора с мотоциклета си. Но интересът му към технологиите победил немотията. Мутай взел назаем от приятел мобилния му телефон Nokia Symbian S40, който, без да е смартфон, можел да сваля приложения. И в почивките от тежкия селски труд изучавал сам основите на езиците за уеб-дизайн и развитието му - HTML и CSS. Впоследствие се преместили с чичо му, който имал настолен компютър и интернет връзка, в Найроби. 

Мутай прекарал четири месеца "залепен" за компютъра за ужас на чичо си. След като овладял мистериите на мрежата и кодирането, получил работа като програмист, а впоследствие станал и консултант на технологичния инкубатор iHub и на управата на общината на Найроби. В момента работи за инженерната организация Andela, която обучава инженери и иноватори на територията на Африка и ги свързва с водещи световни компании, включителнои  с "Майкрософт". Числи се към средната класа - уникално постижение за човек без висше образование.

Големият му шанс за истинско богатство обаче са криптовалутите, които Мутай може да заменя за долари или да държи като инвестиция. С наличната си в момента техника той генерира основно цифровите пари, наречени Zcash и LBRY Credits. Месечната му сметка за електричество е 200 щ. долара - солидна сума за място като Найроби. И за да модернизира "производството", ще трябва първо да подсили енергийния източник на апартамента си. 

На въпроса дали плува в опасни води, Мутай отговаря: "Хората казват, че без риск няма доход и аз съм готов да поема риска."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във