Банкеръ Weekly

Съдби

ОТ ЛЮБОВ КЪМ ГОЛФА И ИНВЕСТИЦИИТЕ

- А ако отида още по-напред в желанията си, искам да имаме федерация, която да организира и провежда състезания и на нея да се гледа с уважение по света. Както и да ни признават за спортисти, за каквито се смятат играчите по миниголф в Германия, Швеция, САЩ и на още много други места по света. Готов съм да работя непрекъснато, за да популяризирам както правилата на миниголфа, така и удоволствието, което различните му вариации носят на хората.
Фирмата на Стоянов е първата у нас, специализирана в проектирането и изграждането на обекти за миниголф. Досега тя е създала седем игрища. Едно от тях е в къщата на известен търговец на горива и на оборудване за бензиностанции, която се намира до Стара Загора. Останалите са в хотели и увеселителни паркове. В България вече има няколко десетки площадки - основно по Черноморието, но и във вътрешността на страната - уточнява Стоянов. - За собствениците на хотели стана въпрос на чест да предлагат на клиентите си и тази възможност да се забавляват. Така че интерес не липсва. Чужденците знаят много добре за какво става въпрос и не чакат някой да ги подканя. Миналото лято с удоволствие гледах как добре си прекарват времето трима англичани на Златни пясъци. Престояха на площадката цял ден. Облогът беше последният, стигнал дупката на всяка от 18-те пътеки, да плати бирите. Получи се доста интересен мач. Естествено наградният фонд може да бъде и по-сериозен.
По изчисленията на проектанта цената за построяването на игрище от девет пътеки върху равна повърхност тръгва от 8000 лева. Стойността зависи много както от терена, така и от озеленяването и аксесоарите, които инвеститорът ще поиска да има край трасето. В Слънчев бряг има площадка, около която само изкуствените скали и водопади струват над 100 хил. лв. - пресмята Станислав. - Това обаче не означава, че през цялото време говоря за поредното скъпо и недостъпно за повечето хора забавление. Ако човек желае да опитва от време на време тръпката в дома си и да не ходи по хотели и паркове, за 700 лв. може да си купи собствена пътека, дълга 4 м и широка 80 см и да я постави в задния си двор или на балкона. Аз имам такава на моя. Има и още по-евтини варианти със сгъваеми пътечки, които струват около 300 лева. Те се доближават до онова, което се нарича офис голф.
В истинския голф Стоянов се влюбва като студент по мениджмънт във Флорида. Докато учи, пловдивчанинът работи като сервитьор в един от голф клубовете в щата. Сигурно знаете, че този спорт е един от любимите на американците и особено на пенсионерите - пояснява той. - Почти всеки втори мъж в Америка, след като напусне работа, се пристрастява към хоби или спорт. А специално във Флорида - буквално всеки, защото на по-заможните им е мания да се преместят там да изживеят старините си. Затова голфът във Флорида е на особена почит. Аз работех в частен клуб, до който достъпът бе силно ограничен - годишната такса надхвърляше 10 000 долара. В същото време обаче има и много обществени клубове, където човек може да влезе и да играе за 15 долара. Което е по-евтино, отколкото в България.
Наблюденията на Станислав Стоянов са, че у нас по играта са запалени повече децата, отколкото възрастните. И се радва, че телевизиите все повече обръщат внимание на събития, свързани с голф турнирите по света. Самият той не е участвал в такъв - нито в САЩ, нито в България. Признава, че не контактува със запалените и добри голф играчи в страната: Естествено, ходил съм и в Ихтиман, и в Равно поле, но не за да участвам в турнири, а за да се забавлявам. Неотдавна разбрах, че на откриването на сезона тази година за пръв път българските любители са били повече от чужденците. Това е много радващо.
Освен че проектира миниголф игрища, Стоянов се занимава и с финанси. В момента е мениджър Продажби на известна инвестиционна компания. Пет години е работил в САЩ, две от тях - като лицензиран стокброкер на Нюйоркската фондова борса и на Насдак. Имах лиценз за стокброкер в офиса на фирмата не на пода на борсата. Не съм бил от онези млади мъже с костюми и телефони в ръка, за които се правят телевизионни сериали. Но и моята работа не беше по-малко напрегната. От това напрежение едва на 25 години започна да ми пада косата.
След САЩ заминава за Австралия, където живее две години и работи като университетски преподавател по втората си специалност - компютърни технологии. В България се връща на 27 години. Срокът на валидност на паспорта ми изтичаше - спомня си Станислав. - Отидох в българското консулство и поисках да го удължа. Оттам ми го прибраха и ми върнаха пасаван и бележка, че трябва да се прибера в България в срок от един месец, за да изкарам военната си служба. Съвсем не ги интересуваше фактът, че имам тригодишен договор като преподавател. Прибрах се, не виждах смисъл да се крия като мишка и да работя на черно. А след това повече не ми се заминаваше. Мисля, че в момента нашата страна предлага много възможности и е по-интересно да си тук, отколкото някъде другаде.
Женен е и има син на няколко месеца. Съпругата му също е запален почитател на голфа и миниголфа. Хубавото е, че няма нужда да я убеждавам в чара на тази игра, защото тя много добре го познава. Зарибил съм и почти всичките си приятели, отбелязва Станислав.

Разновидности на миниголф играта са познати от около 100 години, разкрива първият специализиран български ИНТЕРНЕТ сайт по темата www.minigolf.hit.bg. Версиите са луд голф (crazy golf), приключенски голф (adventure golf) и пат-пат (put-put). През 1953 г. швейцарският архитект Пол Бонгни стандартизира играта като спорт и патентова името миниголф.
Приключенският голф е фамилноориентирана игра, която произлиза от Америка. Играе се на по-големи, тематични игрища със статуи, водопади, вулкани и други декоративни елементи. Най-популярните теми са пиратството и джунглата.
Лудият голф обикновено се свързва с крайморските курорти в Англия. Конструира се на доста по-малка площ от приключенския, на по-къси писти с различни препятствия от мелници, мостове и др.
Пат-пат голфът е единственият вариант на тази игра, признат за официален спорт. При него игрищата са стандартизирани. Световната федерация признава три основни вида игрища - гладък бетон с препятствия от галванизирана стомана, цимент с фибри и препятствия от фиброво стъкло и изкуствена трева с дървени ограничители и препятствия.

КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ИГРАЕ В БЪЛГАРИЯ
Засега миниголфът е най-разпространен по черноморските ни курорти, пояснява Станислав Стоянов. Игрища с 18 пътеки от типа на американския приключенски миниголф има в Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци. Слънчев бряг държи първенството по брой игрища, като разполага и с няколко по-малки от типа на британския луд миниголф. От началото на летния сезон ще може да се играе миниголф и в Св. Влас.
Игрище с девет пътеки тип шведски миниголф, отговарящо на изискванията на Световната миниголф федерация, се изгражда в Еко Парк край град Сливен.
От миналата година и в София може да се играе тази игра. В приключенския парк Коколандия в Борисовата градина се намира първото игрище с девет пътеки. Тенис-ски-голф клуб в Студентския град също разполага с база с девет пътеки. През зимните месеци може да се играе и на закрито в София ленд. Игрището там е портативно и е само с шест пътеки, но е изключително забавно, твърди проектантът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във