Банкеръ Daily

Съдби

От дълговете до спечелването на милион

Когато била малка, Белинда Розенблум мислела, че парите създават само проблеми, вместо да ги решават. Родителите й често се карали за тях и се разделили, когато била на осем години. "Тогава научих, че парите са болка - спомня си тя. - И мислех, че колкото повече печеля, толкова повече болка ще изпитам в живота си."

Въпреки този страх винаги е изпитвала страст към цифрите. Още като тийнейджърка водела счетоводството на малка охранителна фирма в Ню Йорк. По-късно постъпила в колеж, след чието завършване започнала да гради кариера в сферата на финансите и корпоративното счетоводство. 

Когато Белинда навършила 21 г., баща й получил инфаркт и се наложило да решава паричните проблеми на семейството си, докато връстниците й прекарвали времето си по купони и срещи. Трябвало да прегледа финансовата му история, да се заеме с плащането на сметки и медицински застраховки. Когато баща й се почувствал по-добре, Белинда се върнала на работа.

Заради постоянните командировки не й оставало време да плаща собствените си фактури. Просто ги носела вкъщи и ги трупала върху масата и нощното си шкафче заедно с тези на баща си. Като снежна топка растели не само книжата и дълговете, но и усещането й за паника и чувството за вина. Веднъж решила да извика своя приятелка и двете сложили в ред всички документи и платили сметките. Създаването на организирана система за собствените й финанси отнело на младата жена  шест месеца.

Междувременно Белинда Розенблум се научила толкова добре да икономисва от шестцифрената си заплата, че събрала първия си милион на 33 години. През 2007-а обаче компанията, в която работела, била преструктурирана и тя останала без работа след 15 години опит в корпоративните финанси. Така че трябвало да решава как да продължи.

Отначало използвала обезщетението, което получила, за да си почине в Индия и Коста Рика. Тогава й се струвало, че бързо ще си намери ново място. Явила се на няколко интервюта за длъжността финансов консултант, но тази идея ставала все по-малко привлекателна. Тогава започнала да се интересува от отношението на хората към парите. И по-точно как да помогне на потенциалните си клиенти да намерят такъв подход към финансите, че да се почувстват комфортно, без да изпитват паника, срам и потиснатост.

Когато планирала първия си двудневен семинар по персонално финансиране през декември 2007-а, Белинда наела зала за конференции с 200 места в престижния център "Джон Хенкок" в Бостън. Участниците трябвало да платят 199 долара за семинара и за персонална консултация, а записвайки се два или повече дни предварително, получавали правото безплатно да доведат приятел. Само че желаещите се оказали твърде малко. Наложило се да коригира резервацията за зала за 100 души, след това за 50, а после за трийсет. На семинара дошли 12 души, но тъкмо те станали основа за кариерата й на финансов съветник.

Белинда разработила собствени програми за обучение, а след това започнала да продава онлайн курсове и серия книги за самостоятелна работа. Омъжила се е и днес е майка на две деца. Казва, че възрастта на клиентите й е между 25 и 70 години. По думите й те най-често имат проблеми не с парите, а с промяната на отношението към тях. Тя има група във  Facebook, където нейните клиенти и курсисти споделят личните си победи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във