Банкеръ Daily

Съдби

Островите - "личният рай" на богатите

Остров Скорпиос. (към осн. текст)
S 250 f25d5db3 7ead 4b0d b7eb 2c401d7accff
S 250 f924a678 cfcb 4496 ba92 3b8410b85078

Модата да се купуват необитаеми острови поутихна през последните двайсетина  години. Но  пазарът на екстравагантните недвижими имоти все пак е жизнен  и редовно се попълва с нови и елитни оферти. В края на юни например се появи предложение за продажбата на райския остров  Little Pipe Cay в Карибско море - на цена  85 млн. долара. По думите на агента, който управлява сделката, имотът вече е привлякъл интереса на потенциални клиенти от Европа, от Китай и Русия, от Близкия изток и САЩ.

Хората, които избират да си купят личен остров, често са състоятелни предприемачи, милиардери  и прочути личности. Като цяло това е и целевата аудитория на този пазар. Собствени райски кътчета имат актьорите Джони Деп, Мел Гибсън, Леонардо ди Каприо, основателят на  Virgin Group Ричард Брансън, фокусникът  Дейвид Копърфилд, съоснователят на Microsoft Пол Алън, изпълнителният директор на корпорацията Oracle Лари Елисън, руският милиардер и бивш кандидат за президeнт Михаил Прохоров, основателят на  Facebook Марк Зукърбърг. Вярно, че той  не притежава чак цял остров, а два големи участъка за 140 млн. долара на хавайския Кауаи.  

Човекът, който задава тона в модата за покупка на острови през годините, е гръцкият корабособственик и милиардер Аристотел Онасис - той  придобива остров Скорпиос в Йонийско море още през 1963 година. Съдбата на този имот е необичайна, както и съдбата на самия му притежател. От една страна, Скорпиос стана достояние на Гърция, а от друга - семейно гробище на фамилията Онасис и постепенно бе обгърнат от легенди за страшно семейно проклятие. Там е погребан самият Онасис, синът му Александрос, загинал през 1973 г. при неизяснени обстоятелства, както и дъщеря му Христина, която е намерена през 1988-а мъртва в банята на един хотел в Буенос Айрес, където е поела  свръхдоза наркотици. Наследницата на цялата империя на семейство Онасис, включително и на Скорпиос, стана внучката на Аристотел - Атина. Но преди десетина години  момичето реши да се отърве от обременяващия имот, чиято годишна издръжка струва около 1.5 млн. евро. Впрочем медиите посочиха и други причини за продажбата на острова, включително и нежеланието на внучката на милиардера да си създава проблеми, каквито навремето са имали майка й и чичо й.

Сред потенциалните купувачи на Скорпиос през годините са били емирът на Катар Хамад бин Халифа ал Тани, руският милиардер Роман Абрамович, основателят на Microsoft Бил Гейтс, певицата Мадона, дизайнерът Джорджо Армани. Първоначалната цена на имота е около 200 млн. долара. Но въпреки интереса на множество богаташи и знаменитости към него  около продажбата възникват трудности. Като цяло пазарът на имоти в Гърция по онова време преживява  стагнация, започналата икономическа криза е придружена от повишаване на данъците върху екзотичните недвижимости, което на свой ред провокира масова разпродажба на острови. За собствениците им става все по-неизгодно да поддържат такива активи, в резултат на което предлагането им  на пазара многократно надвишава търсенето.

Случаят със Скорпиос бе решен през 2013-а, когато от острова сериозно се заинтересува руският милиардер Дмитрий Риболовлев, бивш собственик на "Уралкалий". Но формалният купувач не беше той, а една от компаниите от тръст,  действащ в полза на дъщеря му Екатерина. Тогава в медиите изтече информация, че островът  на семейство Онасис е струвал на Риболовлев 120 млн. долара. Отначало се говореше за покупка на имота, но с времето стана ясно, че става дума за дългосрочна аренда за 99 години. Впоследствие се изясни, че островът не може да бъде продаден  заради завещанието на Аристотел, според което Скорпиос може да бъде изтъргуван от наследниците му  само ако нямат пари за издръжката му. Но дори при този сценарий семейното гробище и прилежащата му територия  завинаги си остават собственост на фамилията.

По правило на пазара на островни  недвижимости се подвизават  два типа купувачи - едните придобиват имота за себе си, а други го разглеждат като дългосрочен инвестиционен проект. Срещат се и по-екзотични мотиви. През есента на 2017-а руският милионер и бивш депутат от Държавната Дума Антон Баков, известен с монархическите си възгледи, обяви, че възнамерява да създаде Романовска империя със собствена територия на островите в Тихия океан. Той дори преговаря с властите на Република Кирибати за наемането на три острова, но сделката  му се провали.

Но бизнесменът не се отказа и не скръсти ръце. Обърна се към президента на Гамбия, с когото се договори за създаването на три насипни острова в териториалните води на страната. Последва скандалът с фалшивия меморандум за признаването на Романовската империя за държава. Правителството на Гамбия излезе с официално изявление, че не е подписвало такъв документ и не възнамерява да се свързва с хора, които искат да използват страната за "мошенически проекти". В отговор Баков оспори истинността на самото изявление.  Така че сега ерцканцлерът Баков и потомъкът на Романови - Карл Емих Лейнинген, очакват след разплитането на спора да се преместят на островите, което едва ли ще се случи скоро.

 

 

Как се формира цената

Стойността на островите се оформя  от много фактори и, за разлика от другите видове недвижимости, на практика  не зависи от площта на обекта. Един от най-важните моменти е местоположението: частен  остров в Европа е много по-скъп от имот в Карибския басейн или в южната част на Тихия океан, където е подложен на стихийни бедствия като бури и цунами. Юридическите ограничения също се отразяват на цената на острова. Някои държави (Сейшелите, Малдивите, Коста Рика, Фиджи) допускат отдаването на влизащите в границите им  острови под дългосрочна аренда. На Бермудските острови пък чужденците могат  да придобият остров само за частни цели, използването им за търговски цели е забранено.

При формирането на цените се отчита и инфраструктурата. Ако островът е див, се налага осигуряване на електричество и питейна вода, все сложни и скъпо струващи дейности.

Достъпността е друг фактор, който пък отчита доколко лесно е придвижването до имота -  с лодка или с хеликоптер, на какво разстояние е най-близкият град или населен пункт. Всичко това също влияе на цената - стойността на островите, разположени в Европа и в САЩ, е средно от 1 млн. до 5 млн. евро, докато див остров в Канада, обкръжен от Тихия океан, може да се купи само за 25-100 хил. долара. Още по-примамливи варианти (до 30 хил. долара) може да се намерят край бреговете на Турция и Хърватска.

Повечето актуални пазарни оферти са за обекти в САЩ, Канада, в Карибския басейн, в южната част на Тихия океан и във Франция, най-вече в Бретан. С най-голяма популярност в света се ползват обектите, разположени в Карибите и Тихия океан. Те се смятат и за най-скъпи, цената им може да достигне няколко десетки и дори стотици милиона  долара.

 

Може и под наем

По думите на брокера Фархад Влади, който през кариерата си е продал около 3 хиляди острова и е дал под наем около 29 хиляди  острова, този вид недвижимости са по-ниско ликвидни в сравнение с всички други. "Потенциалните купувачи не са чак толкова много, а по време на икономическа или финансова криза търсенето може изцяло да изчезне", предупреждава брокерът. 

В същото време на него принадлежи твърдението, че щом можете да си купите автомобил, е съвсем възможно да си купите и остров. А ако имате съмнения дали е  целесъобразна  придобивката ви, най-добре е отначало да я вземете под наем.

Въпреки наложените стереотипи седмица-две на някой частен остров може да си позволят не само милионерите. На сайта Airbnb редовно се появяват такива  предложения. Например единствената къщичка на остров Bird в Карибско море струва само 500 долара за ден, а ако я наеме  компания от шест човека, на всеки от тях ще се паднат по неповече от 150 долара. "Личен рай" в Карибско море предлагат и на остров Lark Caye срещу 250 долара дневно. Екокъщичката, намираща се буквално на коралов риф, е оборудвана с всички блага на цивилизацията, включително с безжичен интернет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във