Банкеръ Daily

Чудесата на света

Остров Робен - фар на надеждата за всички

Микромрежата, която по същество представлява електрическа мрежа от малък мащаб, ще даде възможност на остров Робен да намали драстично използването на замърсяващите въздуха дизелови генератори, които досега са били единственият източник на електроенергия за острова.

Безжична технология на АББ за микромрежи дава възможност на един южноафрикански обект от Списъка на световното културното наследство на ЮНЕСКО да функционира с устойчива и надеждна слънчева енергия, и да служи като световен модел за бъдещето на чистата енергия. Новината идва от Шведско-швейцарската компания АББ, която има дейност в над 100 държави по целия свят, включително и у нас.

Географските особености на остров Робен (в Южна Африка), представляват толкова голямо предизвикателство, че векове наред той е дом на печално известен, изложен на палещо слънце и брулещи ветрове затвор. Това е мястото, където Нелсън Мандела прекарва 18 години по време на своята трудна, но в крайна сметка успешна битка да сложи край на апартейда. Островът сега служи като музей и се е превърнал в образец на бъдещето на чистата енергия.
За да осигури електрозахранването му, Отделът по туризъм на Южна Африка монтира нова, захранвана със слънчева енергия микромрежа, изградена с усъвършенствани технологии на АББ. Инсталацията осигурява достатъчно електричество за близо 2 000 души, които посещават острова всеки ден и за над 100 екскурзовода и персонала, работещ в музея.
А микромрежата, която по същество представлява електрическа мрежа от малък мащаб, ще даде възможност на остров Робен да намали драстично използването на замърсяващите въздуха дизелови генератори, които досега са били единственият източник на електроенергия за острова.
Жителите виждат това като поредния начин, по който остров Робен може да вдъхнови света чрез визия и личен пример. "Остров Робен трябва винаги да бъде фар на надеждата за всички", каза Вусумзи Мконго, който бил арестуван на 24-годишна възраст и държан като политически затворник на острова години наред. В момента той е на 63 години и е един от екскурзоводите на острова.
Функция за дистанционно наблюдение от ABB AbilityTM осигурява възможност системата да бъде наблюдавана и ръководена от Кейп Таун, намиращ се на 9 километра по вода с опасни подводни течения. Дистанционното приспособление елиминира и нуждата от поддържането на работна сила на острова, чийто бурен климат понякога затруднява пътуването до и от сушата.
Остров Робен (Robben Island), което в превод от холандски означава "островът печат", разполага и с работещо пристанище и фар, има общите енергийни нужди на малко село, което е еквивалентно на нуждите на около 130 домакинства. До момента островът е разчитал изцяло на дизелови генератори, което налагало изгарянето на около 600 000 литра гориво годишно, при това на висока цена и създавайки значително замърсяване. Очаква се микромреждата да намали разходите за гориво и въглеводородните емисии с до 75%, и да осигури възможност на острова да функционира на слънчева енергия в поне девет месеца от годината и ползвайки дизеловото гориво само като резервен вариант.
"Микромрежите са ключов елемент от мрежите на бъдещето", казва Клаудио Фачин. "Това, което внедряваме като технология на остров Робен, определено е един от основополагащите примери за това какво можем да направим за бъдещето на по-силните, по-умни и по-зелени мрежи".
Проектът е част от инициатива за устойчив туризъм, финансирана от Отдела по туризъм и бе изпълнен за SOLA Future Energy, дружество за инженерство, обществени поръчки и възложителство.
Допълнително предимство на безжичната мрежа е това, че няма нужда от изкопи за кабели, което помага за опазването на местната природа. Остров Робен е включен в програмата за национално наследство на Южна Африка и е дом на над 20 000 африкански пингвина, стада южноафрикански газели - националният талисман на Южна Африка, както и резерват за птици.
Остров Робен е една от най-популярните и посещавани туристически дестинации в Южна Африка. Малкият остров е разположен в залива Тейбъл, на 6.9 км западно от бреговете на Кейп Таун. Днес островът е обявен за част от Световното културно природно наследство на ЮНЕСКО и изпълнява функцията на музей, проследяващ пътя към свободата на Южна Африка.

Остров Робен е интересен не толкова с природата си, колкото със своята историческа стойност на място, свързано с апартейда. Тук са се намирали няколко затвора, в които са излежавали своите присъди множество политически затворници, между които най-известният е легендарният южноафрикански политик Нелсън Мандела, който по-късно става президент на страната. През 1962 г. е осъден на доживотен затвор за саботаж и други престъпления.

Островът има приблизително овална форма, дължината му е 3.3 км, ширината 1.9 км и има площ от 5.07 кв .километра. Поради ерозионни събития надморската му височина е само няколко метра. През ХVІІ и ХХ век е изпозван за затвор със строг режим. Тук са излежавали присъди много политически затворници. Настоящият президент на Южна Африка Джейкъб Зума също е политически затворник и прекарва десет години в острова. Островът днес се ползва като музей, символизиращ победата на човешкия дух, свободата и демокрацията над тоталитаризма.

Почти всеки турист, който пристигна в Кейптаун, планира да посети остров Робен, където Нелсън Мандела прекарва 27 години от живота си.

От кулата с часовника на V & A Waterfront на всеки два часа с ферибот се стига до остров Робен, като пътуването отнема около 25 минути.  После ви очаква малка екскурзия с автобус, който минава по специален маршрут по крайбрежието на острова. Можете да се запознаете с историята и произхода му, неговите жители и забележителности. След това ви очаква разходка през затвора.

Хората, които живеят на остров Робен, а това са 200 души, са склонни да правят туристически обиколки с гостите и да обслужват територията на музея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във