Банкеръ Daily

Съдби

Остров Капри - земният рай за летни забавления

Въжената линия-влакче
S 250 d2943a0b 1a60 4472 b9d2 155e66b5e76c

Остров Капри е предпочитано място за летни забавления, откакто римският император Тиберий го прави седалище на своето управление през 26 г.сл.н.е. Оттогава до днес художници, дизайнери, кинозвезди, оперни диви, политици, писатели, кралски особи не пропускат да се появят тук. Въпреки безкрайния поток от модни знаменитости, това не е луксозен остров. Капри е на 45 минути с кораб на подводни криле от Неапол, или на 20 минути от Соренто.

Капри (Isola di Capri) е италиански остров в Тиренско море, което е част от Средиземно море и мие западният бряг на Италия. Дълъг е 6 км и широк 2.5 км, заобиколен от изумрудено зелени води. Площта му е 10.4 кв. километра. Първи данни за острова дава италианският писател и историк Гай Светоний Транквил (известен още само като Светоний ) през 1 век. Светоний бил администратор и работил за император Адрион като писар. Най-известен е като авторът на Дванадесетте цезари (De vita Caesarum) - история на римските водачи, от която черпят информация много изследователи на древния Рим.

На острова има два града: Капри и Анакапри, които са на разстояние 2.5 км един от друг. Капри е главен град и пристанище. Остров Капри е живописен нископланински остров (най-висока точка е Монте Соларо, 586 м) и прочут морски курорт. На северния бряг се намира природният феномен Лазурна пещера (Grotta Azzurra). На север от Капри е Неаполския залив, а на юг - Салернския залив. От 1906 до 1913 г. на острова живее писателя Максим Горки.

Капри (Capri) е морски курортен град в регион Кампания на провинция Неапол. Той е главен град на едноименния остров. Разположен е по южния бряг на острова. На около 3 км на запад се намира вторият по големина град на острова Анакапри. От пристанището до централната част на града се пътува по шосе и с въжена линия-влакче. Население му е малко над 7 500 жители.

Островът привлича туристите с природни дадености и множеството руини, архитектурни и исторически паметници. Сред забележителностите на град Капри са църквите "Сан Костанцо", "Сан Стефано", "Сант'Ана", "Сан Микеле", "Сан Мария дел сокоро", както и Пътят "Виа Круп" (Via Krupp), Вила Йовис, Вила Малапарте, манастирът "Сан Джакомо". Синята пещера (Grotta Azzurra) - една от основните туристически забележителности, се намира се на морския бряг от северната страна на острова, като част от нея е под водата. Открита е през 1826 г., а интересен факт е, че е декорирана със статуи.

Друг феномен на остров Капри са скалите Фаральони (Faraglioni) - три варовикови скали, всяка със собствено име.

С град Капри са свързани някои исторически личности като Тиберий (42 г.пр.н.е. - 37 г.от.н.е.), римски император, както и писателите Аксел Мунте, шведски лекар и писател, автор на романа "Легенда за Сан Микеле", Маргьорит Юрсенар (1903-1987 г.), френска писателка, Пабло Неруда (1904-1973 г.), чилийски поет.

Анакапри (Anacapri) е град и община в Южна Италия. Намира се на 275 м надморска височина. Населението му е 6 586 жители. Анакапри е единият от два града на острова. В по-ниско лежащата част на острова се намира град Капри. Градът принадлежи политически към провинция Неапол в регион Кампания. Често посещавана от туристи в града е черквата "Сан Микеле", построена през 18 век.

Неаполският залив (Golfo di Napoli) е морски залив на западния бряг на Тиренско море, в Южна Италия, провинция Неапол, регион Кампания. С дължина от 30 км той се прорязва около 15 км в сушата. Прочут е с красивата си природа и богатия си животински свят. Около Неаполския залив са накацали градовете Бая, Поцуоли, Неапол, вулканът Везувий, Помпенй, Стабии, Херкулан, Кастеламаре ди Стабия. В морето се намират островите Капри, Иския, Прочида, Вивара и Нисида. Регионът на залива е гъсто населен - там живеят 4.4 милиона жители.

Приказно красивият и магнетичен остров Капри е една от любимите туристически дестинации на всички ценители на италианската романтика. Скалистият остров в Тиренско море предлага живописни пейзажи, очарователни спираловидни пътища и спираща дъха панорама. Ако сте любители на природните феномени, легендите и комбинацията от екзотика и древни руини, то този остров е точно за вас. Струва си човек  да посети поне веднъж в живота си Капри. Мястото предлага чудесни възможности за почивка.

Капри е остров на контрастите - от една страна можете да се разходите из луксозните бутици, предлагащи последните дизайнерски колекции, а от друга - да се потопите в италианската култура. Исторически настроените пътешественици ще се радват на множество забележителности, като замъка-остров, забулен в мистерии и руини,  „Лазурната пещера“ -  задължителна спирка на всички посетители. Тя се намира на самия морски бряг в северната част на острова, а дъното ѝ е под водата. 

Не пропускайте още една природна забележителност на Капри - Естествената арка. Оформена в скалите, тя открива приказна гледка към долината и морето, а на пейка, поставена на специално изградена платформа, можете почти да седнете под арката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във