Банкеръ Weekly

Съдби

ОСПОРВАН ИЗБОР

Във Великобритания набира скорост скандал, който по значимост не отстъпва на дискусиите за еднополовите бракове, евтаназията и легализацията на наркотиците. Британците се вълнуват от въпроса дали жените над 60 години трябва да раждат.
Няма нищо по-омерзително и абсурдно от това - възмущава се Джоузефин Кинтавале, шеф на английската асоциация Етика на репродуцирането. - Мисля, че малцина подкрепят подобна идея.
Не разбирам защо хората да не могат да се възползват от най-новите постижения, за да имат желаното дете, което ще расте в семейство, изпълнено с любов, особено ако това не вреди на никого, разсъждава Евън Харис от Палатата на общините от Либералнодемократическата партия, член на комисията по въпросите на науката и технологиите.
Тези полярни мнения бяха предизвикани от постъпката на Пати Фарант. През юли жителката на малкото английско градче Люс в Източен Съсекс роди момченце. Това, разбира се, нямаше да се превърне в новина, ако Пати не беше на 62 години - оказа се, че тя е най-възрастната майка в Англия.
Подарък за съпруга
Впрочем Пати Фарант, известна още като Патрисия Рашбрук (под това име тя практикува като детски психиатър), далеч не се е опитвала да поставя някакъв рекорд: Просто много исках това дете. И не можех да подведа мъжа си.
Идеята да стане отново майка (Пати Фарант вече има три деца от първия си брак на 26, 21 и 18 години) я завладяла преди четири години, малко след втората й женитба. Джон Фарант е с две години по-млад от нея. Той много страдаше, защото смяташе, че никога няма да има поколение. Идеята да имат дете го обсеби изцяло - казва един от приятелите на семейството. - Така че Пати реши да направи подарък на мъжа си, да му подари дете.
Изпълнението на замисъла се оказало невероятно сложно. Тя не можеше роди, както правят това по-младите жени. - разказва една от приятелките на Пати. - Тя можеше да стане само приемна майка, износвайки чужда яйцеклетка, оплодена от мъжа й. Това се прави непрекъснато и навсякъде, но както се разбра - не и във Великобритания.
В Англия, както и в повечето държави, няма специални закони, ограничаващи възрастта на потенциалните майки. Но това, което не е забранено, невинаги се оказва разрешено. Когато става дума за изкуствено зачатие, законодателството предоставя последната дума на лекарите. А сред британските медици има негласно споразумение да не правят операции за изкуствено оплождане и да не използват други методи за лечение на безплодие, ако жените са по-възрастни от 45 години. Така че няколко клиники, занимаващи се с подобна дейност, просто отказали на Фарант. Тогава двойката решила да се възползва от услугите на скандално известния римски лекар Северино Антинори, който, според собствените му рекламни проспекти, помага именно на възрастни хора, желаещи да имат дете.
Руската следа
Северино Антинори с основание може да се смята за един от най-добрите медици в Европа. Той обаче придоби скандална слава, когато започна опити за клониране на човек. Но след като в редица държави бяха приети закони, забраняващи както въпросните опити, така и тяхното финансиране в други страни, доктор Антинори се зае да помага на възрастни бездетни двойки.
Семейство Фарант се срещнало с доктор Антинори преди три години. Последвали многобройни тестове, които потвърдили, че Пати е напълно здрава и при подходящи грижи е способна да износи и роди дете. След това започнало издирване на донор и клиника, в която да бъде направена операцията по изкуственото оплождане. Всички опити да се намери жена донор на яйцеклетка в Италия се оказали неуспешни. Тогава, по думите на доктор Антинори, било взето решение да се търси биологична майка в Русия.
Според някои сведения операцията по изкуственото оплождане била направена в една от клиниките край Москва. Операцията преминала успешно, семейство Фарант се върнало в Англия и се опитало да заживее нормален живот.
Народът срещу Пати Фарант
Малко след като посетили районния родилен дом, обаче се наложило съпрузите да забравят за спокойствието. Информацията, че 61-годишната жена ще става майка, по някакъв начин стигнала до медиите. Пати Фарант се превърнала в знаменитост. Отначало нещата сякаш не изглеждали толкова зле. Те получиха много писма, които съдържаха основно думи на одобрение, възхищение или подкрепа - казва една позната на семейство Фарант. - Тогава те не бяха подложени на такъв натиск, както сега.
След първите вестникарски съобщения съпрузите били принудени да дават обяснения. Никога не бихме направили това, ако бяхме сигурни, че ще бъдем добри родители на нашето дете - заявила Пати Фарант. - Работата не е във възрастта, а в това дали можете да осигурите на детето си това, което му е необходимо. Ние сме убедени, че можем. Освен това Пати твърдяла, че тя и мъжът й имат приятели, на които могат да разчитат. И двамата сме напълно здрави, чувстваме се млади, но имаме и по-млади приятели, които вече се съгласиха да станат приемни родители на детето ни, ако с нас се случи нещо.
А когато вестниците съобщиха, че Пати Фарант с помощта на цезарово сечение е станал най-възрастната майка в Англия и вече кърми бебето си, темата предизвика още повече вълнения и въпроси. За едни жената е герой, а други смятат, че постъпката й не трябва да бъде приемана, а още по-малко оправдавана.
Това е истински егоизъм - искаха дете и го получиха - казва Джоузефин Кинтавале. - Те обаче са достатъчно възрастни, за да разбират, че детето не е вещ. А обясненията им, че имат куп приятели, които да се грижат него при необходимост, звучат ужасяващо.
Тези хора мислят за себе си и за собственото си щастие. Но когато новороденият им син навърши 18, те ще бъдат на 80. Това е нечестно отношение към детето - смята американката Линда Нюхаус, чиято благотворителна организация подпомага подложени на психологическо насилие. - Представете колко ще му е трудно на сина им училище - бабите на връстниците му ще бъдат по-млади от родителите му.
Лекарите също се включиха в дискусията. Един от тях заяви, че изкуственото оплождане не е измислено, за да измами природата. Появи се дори предложение за приемането на специален закон, забраняващ късните раждания, но то беше отхвърлено като неосъществимо.
Въпреки това на страната на семейство Фарант застанаха и много правозащитни организации. Тази жена не бива да бъде съдена или критикувана по сексистките двойни стандарти, които се прилагат по отношение на възрастните майки, но никога не се използват, когато става дума за възрастни бащи, смята парламентаристът Еван Харис. Нека тези, които критикуват Пати Фарант, да запазят силите си за друго. Нека критикуват родителите, които бият децата си, пушат пред тях или ги хранят основно с хамбургери и шоколад - казва Джен Андерсън, председателка на организацията Майки след 40. - Възрастните родители не бива да бъдат смятани за лекомислени. Аз познавам много такива двойки и, повярвайте - те внимателно претеглят всичко за и против.
Рисковото поколение
Това, което не биха оспорили нито привържениците, нито противниците на Пати Фарант, е, че възрастните родители стават все повече. За най-възрастна майка в света се смята румънката Адриана Илиеску, родила близнаци на 67 години. Едното от новородените не е оцеляло, но лекарите успели да спасят второто. Макар, че случаят с Илиеску е по-особен, броят на възрастните майки непрекъснато расте, твърди Мерилин Роджърс, представител на организацията Mature Parents United.
Повечето експерти са единодушни, че сегашната мода за раждане в напреднала възраст ще се ограничи до относително тесен кръг богати държави. Успокоява ме фактът, че засега медицинските услуги от този род са твърде скъпи и труднодостъпни, така че те се използват само от хора готови на всичко, за да имат дете - твърди един британски лекар. - Само медицинските разходи са между 10 и 20 хиляди фунта. Прибавете и куп косвени разходи като пътувания, заплащане на услугите на донора и др. и ще разберете колко е сложно едно такова начинание.
Друг сдържащ фактор е липсата на сигурност, че децата, родени от майки на такава възраст, ще бъдат здрави. Мисля, че броят на хората, които биха имали деца в по-късна възраст, щеше да е доста по-голям. Ние обаче изобщо не можем да гарантираме здравето им в бъдеще, обяснява американският педиатър Шон Раян.
Ако родилката е на възраст до 25 години, шансът детето й да страда от синдрома на Даун е 1:1350 - уточнява доктор Кристина Типет, вицепрезидент на Кралския австралийски и новозеландски гинекологичен колеж. - За майките на възраст до 35 години шансът е вече 1:384, а ако жената е над 45 години вероятността детето да е увредено, е още по-висока - 1:28.
За повечето жени, дори когато са готови да пренебрегнат изцяло общественото мнение като Пати Фарант, предупрежденията на лекарите могат да изиграят решаваща роля. Но винаги ще се намерят и такива, които гледат не медицинската статистика, а заразителният пример като историята с Пати Фарант.

Facebook logo
Бъдете с нас и във