Банкеръ Weekly

Съдби

ОПУСТОШАВАЩИТЕ ИГРИ НА ЧЕРНАТА ВДОВИЦА

За Зия Абдолразаги заплануваното пътуване до Турция миналия октомври вероятно е изглеждало като благословия. Милионер, със солиден бизнес, добри деца и крепко здраве (въпреки 64-те му години), Зия имал само една болка - чувствал се самотен след втория си развод. Затова и сметнал, че Господ отговаря на молитвите му, когато в началото на есента негов съсед в Лондон го запознал с Берна Йоздоган. Трийсетина години по-млада от него, тя била хубава, интелигентна и - по собствените й думи - доста заможна. Очевидно била привлечена от самия Зия, а не от парите му. Бизнесменът от ирански произход изчакал само шест дни, преди да й предложи брак, и Берна с радост приела. Тя поставила само едно условие - да отидат до родния й град Самсун и да получат съгласието на майка й. Там двамата щели да прекарат и медения си месец. Така че Абдолразаги се качил на самолета с щастлива усмивка. Той изобщо не подозирал, че
никога няма да се върне от това пътуване
Берна обаче се върнала. Само три дни след заминаването тя се появила в Лондон, размахвайки подписано от Зия пълномощно. С него тя опитала да продаде триетажния му дом (оценен на 1.1 млн. евро), луксозния му Мерцедес и част от скъпоценните персийски килими, с които Абдолразаги търгувал. На Ник Малик - общия приятел, който ги запознал - Берна обяснила, че се е сгодила и Зия, но той е останал в Турция да довърши някаква сделка. Тя носеше ключовете и кода за алармената инсталация, така че й повярвах - разказа по-късно Малик пред Таймс. - Обзеха ме обаче съмнения, когато натовари мерцедеса догоре със скъпи килими и ги откара. Сигурно струваха 150 хил. евро. Опитах да се свържа със Зия, но не успях. По-късно Малик разбрал, че и тайният сейф в дома на приятеля му е разбит и старателно опразнен. Тогава той позвънил на бившата жена на Абдолразаги Есмат, а тя на свой ред успяла да издейства заповед от Върховния съд, с която спряла продажбата на имотите. Лондонската полиция задържала за кратко Берна Йоздоган за разпит, но тя непрекъснато повтаряла, че Зия е в Турция и двамата се канят да се женят. След като подписала показанията си, тя била освободена и се върнала в родината си.
Няколко седмици по-късно обаче рутинната проверка, направена от детективите, дала смайващи резултати. Оказало се, че Берна Йоздоган, невинната турска хубавица, имала неустановен брой бракове, един загадъчно починал съпруг, австралийските власти я издирват.
за опит да отрови възрастен милионер
от Сидни. Вече сериозно се притесняваме за съдбата на господин Абдолразаги - потвърди след тези разкрития говорител на лондонската полиция. - Госпожица Йоздоган се оказа красива жена с много бурно минало. Боим се, че той може да е мъртъв.
Според турските медии Берна притежавала в родината си недвижими имоти за над 1 млн. евро, чисто нов Мерцедес и около 500 хил. евро в различни банкови сметки. Тя тъкмо се канела да прехвърли парите на името на брат си, когато полицията в Анкара я задържала. Йоздоган обаче била освободена същия ден, без да й предявят обвинение, само с предупреждение да не напуска страната. Турция и Великобритания нямат споразумение за екстрадиране.
Междувременно пресата на Острова се добира до австралийския милионер Мъри Брайдъл, предполагаемата предишна жертва на Черната вдовица, както я кръсти Таймс. Брайдъл разказва, че срещнал Йоздоган през 2004-а. По онова време тя се наричала Бернадет Макманъс, по името на третия си съпруг, с когото тъкмо се развеждала. Берна и австралийският милионер бързо се сближили и дори обсъждали годеж, когато тя внезапно го уведомила, че майка й е тежко болна и трябва спешно да се върне при нея в Турция. Мъри се примирил и дори на два пъти й пращал пари за скъпи лекарства. Четири месеца по-късно Берна се върнала с вестта, че майка й е починала. Брайдъл предложил да я придружи за погребението. Двамата отседнали в хотел в Самсун и австралиецът влязъл да вземе душ. Когато излязъл, видял, че кутийката му с Кока-Кола е пълна със странни зеленикави зрънца,
които после се оказали отрова за мишки
Отначало Брайдъл сметнал, че вината е на бутилиращия завод. Когато й показах кутията обаче, тя веднага се развика, че нямам право да я подозирам - разказва милионерът. - Тогава сериозно се уплаших. Позвъних на един приятел в Австралия и той ми каза да се качвам на първия самолет за Сидни. Докато си стягал багажа, Мъри установил, че всички етикети от куфарите му са изрязани, а лентата от фотоапарата, където се били снимали двамата, е изчезнала.
Но изненадите за Брайдъл не приключили с това. Той едва се бил върнал у дома, когато разбрал, че луксозният му апартамент близо до пристанището в Сидни е обявен за продан, а специално наета фирма се готви да изнесе обзавеждането. Обявата за продажбата всъщност била публикувана в същия ден, в който той и Берна отпътували за Турция. Агентът по недвижимите имоти ми показа копия от една дузина и-мейли, с които аз съм го инструктирал да продаде апартамента - споделя Брайдъл. - Имаше и писмо с моя подпис под него, в което го уведомявам, че нямам намерение да се връщам в Австралия. Подписът беше фалшифициран майсторски.
В списъка с предполагаемите жертви
на Берна попада и Грант Осбърн, бивш полицейски служител от Нотингам, който след пенсионирането си е работил известно време като охрана на британска компания в Ирак. Според лондонската полиция и Осбърн е заминал за Турция с госпожица Йоздоган, след което е изчезнал. Негови приятели смятат, че Грант е заблудил Берна за финансовото си състояние, като я е излъгал, че притежава голям брой недвижими имоти. Разследването ни сочи, че тя вероятно го е смятала за богат човек, потвърди източник от Скотланд Ярд. В полицията обаче не бързат да зачеркнат и другата възможност - че Осбърн е станал съучастник на Йоздоган. Тази версия бе потвърдена и от самата Берна, която в интервю за турския Аксам увери, че всички обвинения срещу нея били скалъпени от хора, които завиждали на успехите й в бизнеса. През 2005-а се омъжих за Грант Осбърн - твърди тя. - Той си е жив и здрав, оттогава няколко пъти сме идвали заедно в Турция. Но всичките ни старателно подготвени сделки пропаднаха заради тези глупости в чуждата преса. Берна Йоздоган дори се заканва да съди Таймс и Дейли Експрес за клевета. За целта обаче първо ще трябва да се върне в Англия. А Скотланд Ярд я очаква с нетърпение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във