Банкеръ Weekly

Съдби

Опашка за длъжността палач

Властите на Зимбабве съобщават, че са получили неочаквано голям брой заявки от желаещи да заемат длъжността държавен палач. Става дума за над 50 CV-та, подадени само през последните няколко месеца. 

Чиновниците от правосъдното министерство уточняват, че сред кандидатите има както мъже, така и жени. "Интересът на гражданите (към вакантното място) е направо зашеметяващ", твърди представителката на ведомството Виргиния Мабхиза пред NewsDay. Изданието припомня, че длъжността държавен палач на Зимбабве е свободна повече от 10 години. Последната екзекуция в страната е извършена през 2005-а, когато са обесени двама затворници, опитали се да избягат, убивайки надзирател. След това палачът се оттеглил, а властите били принудени да спрат изпълнението на смъртни присъди за неопределено време. Мераклия за работата се появил едва през 2012-а, но кандидатурата му не била одобрена. Сега обаче конкурсът за длъжността се радва на изключителен интерес и това се обяснява с високата безработица в тази държава, която по данни на Световната банка и МВФ надхвърля 80 процента.

В затворите на Зимбабве има 92-ама човека, които очакват изпълнението на смъртното си наказание, съобщава Мабхиза. Всички те са мъже. Поправките, внесени в конституцията през 2013-а, забраняват екзекутирането на жени, деца, възрастни хора над 70, както и психически болни граждани.

Правозащитните организации, включително Amnesty International, неведнъж са призовавали зимбабвийските власти да обявят мораториум върху смъртното наказание. Но техните усилия засега са безрезултатни, въпреки че предишният правосъден министър и сегашен вицепремиер Емерсън Мнангагва е ярък противник на екзекуциите.

Изданието The Daily News публикува изискванията към потенциалните кандидати за длъжността държавен палач. Той трябва да е грамотен, силен и със здрави нерви. Опит в работата не се изисква - избраникът ще мине през специално обучение. Подчертава се, че свободното място е само за мъже. Бъдещият палач трябва да забрави за съвестта си и да бъде непоколебим в работата си. В противен случай го чака незабавно уволнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във